Iaşi: Încă un val de şomeri cu diplomă la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în această lună, peste 80 de absolvenţi din acest an s-au „abonat“ la cei 255 de lei oferiţi de stat lunar, timp de jumătate de an.

Tot mai mulţi absolvenţi se văd nevoiţi să se înregistreze în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Criza economică, lipsa locurilor de muncă şi a experienţei a determinat doar luna aceasta aproximativ 80 de tineri să treacă pragul agenţiei pentru a apela la soluţia de avarie: şomajul.

Dacă nu-şi găsesc un loc de muncă, tinerii vor primi timp de şase luni câte 255 de lei lunar.  Oana-Andreea Tabacariu (21 de ani) a terminat anul acesta Facultatea de Litere, dar, pentru că nu a găsit nimic în domeniu, s-a prezentat astăzi la AJOFM cu dosarul de şomaj în mână.

Peste 1.600 de ieşeni, şomeri cu patalama
„Merg pe principiul că nicio uşă nu trebuie închisă şi de aceea am zis să încerc să-mi depun actele pentru şomaj. M-am uitat după anunţuri de locuri de muncă şi pe site-uri de specialitate, dar nu am găsit nimic în domeniul meu care să fie serios. Chiar dacă banii de la şomaj sunt foarte puţini, sunt buni şi aceştia“, spune Andreea.

La şomaj a apelat şi Victoria Rusu, care anul acesta a absolvit Masteratul în Psihologie. Tânăra susţine că are ani buni de când încearcă să se angajeze, dar fără succes. „Mi-am căutat loc de muncă chiar din timpul facultăţii, dar nu am găsit nimic. Am făcut voluntariat la diferite ONG-uri, chiar şi la Spitalul «Socola» pentru a fi pregătită, dar nu am găsit niciun post în domeniu. Se pare că psihologia este blocată în această perioadă“, se plânge Victoria. Până la sfârşitul lunii trecute, AJOFM Iaşi avea în evidenţă 1.633 de persoane cu studii superioare care beneficiază de indemnizaţia de şomaj.

Luna aceasta, alţi 80 de absolvenţi cu studii superioare şi-au depus dosarele pentru a primi 255 de lei lunar. Pentru a intra în baza de date a AJOFM ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă şi pentru a solicita indemnizaţie de şomaj, absolvenţii trebuie să se prezinte cu următoarele acte: cartea de identitate (original şi copie), certificat medical sau adeverinţă cu specificaţia „Apt pentru muncă“ sau cu eventuale restricţii medicale, actele de studii şi calificare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite