Iaşi: Încă un an fără bani la autostradă şi aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernanţii n-au alocat nici în 2011 fonduri pentru principalele proiecte de infrastructură ale judeţului Iaşi. În bugetul de stat au fost prinse finanţări doar pentru varianta de ocolire a municipiului şi pentru Institutul de Oncologie.

La împărţirea banilor din bugetul central, investiţiile pentru municipiul Iaşi se plasează după cele din Timişoara, Arad, Braşov, Constanţa şi Bucureşti. Nici anul acesta Aeroportul Internaţional din Iaşi nu a primit finanţare.

„Preconizez că vom primi din bugetul de stat 10 milioane de euro pentru aeroport. Atât eu, cât şi Consiliul Judeţean facem mari presiuni la Bucureşti pentru aceste fonduri“, a declarat prefectul Dragomir Tomaşeschi.

Iaşi: Şefii judeţului au început exproprierile pentru proiectul de modernizare al Aeroportului

Lucrările la autostrada Iaşi-Târgu Mureş trebuiau să fie prinse în bugetul central de anul acesta, în condiţiile în care studiul de fezabilitate va fi terminat peste o lună.

Proiectarea autostrăzii mai durează un an

„Facem lucrări în funcţie de fonduri“

În schimb, au fost finanţate autostrăzile Bucureşti-Braşov cu 178 milioane de lei, Arad-Timişoara cu 364 milioane de lei, Cernavoda-Constanţa cu 618 milioane de lei şi Braşov-Cluj cu 148 milioane de de lei.

Cei 97 de kilometri de autostradă de pe teritoriul judeţului Iaşi ar trebui să pornească de la Ungheni, prin comunele Golăeşti, Popricani, Horleşti, Leţcani, dar şi prin Podu Iloaiei, Târgu Frumos, Heleşteni şi Stolniceni Prăjescu. Lucrările ar costa 6 milioane de euro, conform primei estimări. 

Şoseaua de centură ar trebui finalizată la sfârşitul acestui an, însă nu a primit suficiente fonduri de la Ministerul Transporturilor pentru a se încadra în grafic. Investiţia a fost finanţată cu 128,6 milioane de lei pentru 2011 şi încă 94 de milioane de lei pentru anul viitor.

Centura Iaşiului, blestemul civilizaţiei (FOTO şi VIDEO)

„Pe parcursul anului, pot fi făcute modificări şi majorări pe obiective. Termenul de finalizare al lucrărilor este stabilit în funcţie de fondurile alocate“, a explicat Viorel Scutaru, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.

Bani pentru Institutul Regional de Oncologie
Ministerul Transporturilor a mai alocat fonduri pentru lucrări de reabilitare la tuneluri şi poduri de cale ferată, în valoare de 58,6 milioane de lei, şi pentru modernizarea celor două drumuri naţionale din Iaşi. Şi Agenţia de Control şi Încasare Sculeni a fost finanţată cu 1,35 milioane de lei.

Ministerul Sănătăţii a prins bani în buget pentru Institutul Regional de Oncologie. Spitalul a primit 52,11 milioane de lei, lucrările urmând a fi terminate în decembrie 2011. Institutul va avea 300 de paturi. Ministerul Dezvoltării dă bani pentru modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite