Iaşi: Ilinca Moroşanu a făcut din judo jocul copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 10 ani, ieşeanca a ajuns pe primele locuri în ierarhia naţională la judo. Practică acest sport de la 6 ani şi speră să egaleze performanţa Alinei Dumitru.

Ilinca a moştenit pasiu-nea pentru judo de la tatăl ei, care la rândul său practică acest sport. La 6 ani a păşit prima dată pe tatami şi cu toate că spune că iniţial i s-au părut grele antrenamentele, nu a mai vrut să renunţe. „La început a fost greu, dar dacă eşti dispus să munceşti, poţi reuşi“,  spune sportiva.

Conştiincioasă şi ambiţioasă, micuţa judoka a renunţat treptat la jocurile copilăriei preferând să se antreneze. Săptămânal  venea la Clubul Sportiv Şcolar Unirea şi, după o perioadă, rezultatele au început să apară. A participat la o serie de competiţii zonale şi naţionale la care s-a clasat pe podium.

Printre competiţiile la care a ieşit învingătoare se numără şi cele zonale de la Roman, Iaşi şi Gura Humorului, unde a obţinut locurile I şi II. În anul 2009 a mers la Campionatul Naţional de Judo, unde s-a clasat pe locul VII. Acest lucru a ambiţionat-o pe micuţa sportivă. Astfel, anul acesta a obţinut locul I la Campionatul Naţional de Judo de la Techirghiol la categoria 48 de kilograme.

„După ce am obţinut locul VII în 2009, am fost foarte supărată şi mi-am dorit ca anul acesta să obţin locul I, ceea ce s-a şi întâmplat. Înainte de competiţie m-am antrenat la club câte cinci ore pe săptămână şi apoi acasă“, precizează Ilinca Moroşanu.

Fără sponsori

Sportiva nu a obţinut premiul I doar la judo, ci şi la şcoală, iar din toamnă va merge în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“. Ilinca Moroşanu este însă hotărâtă să nu renunţe la acest sport şi se antrenează pentru competiţiile din octombrie din Bulgaria şi pentru Campionatul Naţio-nal de Judo de anul viitor. De asemenea, sportiva se pregăteşte să dea examen pentru centura portocalie.

„Îmi doresc ca în fiecare an să dau mai mult decât în anul precedent şi să ajung ca Alina Dumitru (n.r. - câştigătoarea titlului olimpic la categoria 48 de kilograme de la Jocurile Olimpice din Beijing 2008)“, spune Ilinca. Pentru a face performanţă, tânăra este susţinută financiar de părinţi şi de CCS Unirea.

„La toate competiţiile am reuşit să participăm cu ajutorul părinţilor. Este foarte greu la judo pentru că la acest sport nu vin copii bogaţi şi nici sponsori care să îi susţină nu avem. Sperăm ca după ce va trece criza să vină şi sponsorii“, a declarat profesorul Simona Ştefăniu, antrenoarea Ilincăi Moroşanu.

Profil
Născută. 9 februarie 2000, la Iaşi.
Studii. Este elevă în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce profesie doreşti să urmezi când vei fi mare?
Mi-aş dori să urmez Facultatea de Drept şi să mă fac avocată. Mi-ar plăcea să fiu şi antrenoare de judo.
Ce te-a învăţat acest sport?
Judo-ul m-a învăţat să dau tot ce am mai bun din mine şi să nu îmi pierd niciodată încrederea. Cu ajutorul acestui sport pot spune că mi-am descoperit toate calităţile.

Ce-i place
Materiile preferate ale sportivei sunt geografia, istoria, limba română şi matematica. Ilincăi îi place baschetul şi voleiul şi să mănânce ciocolată şi îngheţată.

Ce nu-i place
Ilinca nu suportă filmele de groază. De asemenea, sportivei nu îi place să mănânce pizza şi ciocolată amăruie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite