Iaşi: INTERVIU/Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean: „Nu mai dovedesc să merg la inaugurări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, spune la interviurile „Adevărul de Seară" de ce Iaşiul nu are încă aeroport la standarde internaţionale. Acuzând un volum imens de muncă, Simirad susţine că are proiecte de sute de milioane de euro, cele mai multe iniţiate însă de fosta conducere a judeţului.

Adevărul de Seară: De ce proiectele judeţului nu sunt vizibile?

Constantin Simirad: Noi avem proiecte în valoare de 70 de milioane de euro pe drumuri judeţene. Din păcate, absorbirea banilor europeni se face destul de dificil, având în vedere faptul că licitaţiile durează foarte mult, participă tot felul de şarlatani care îşi dovedesc incapacitatea de a realiza contractul abia după ce câştigă licitaţia.

Cum comentaţi că Aeroportul din Iaşi nu este nici în momentul de faţă modernizat?

Foarte puţini îşi imaginează ce dificultăţi colosale au fost pentru obţinerea terenului necesar modernizării. A trebuit să obţinem o lege organică pentru a aproba transferul de terenuri, ceea ce a fost foarte greu. Construim clădiri noi pentru Institutul de Meteorologie, dar şi o unitate pentru SRI aproape de Sculeni. Numai negocierile cu Unitatea Militară din zonă au durat un an. Toate aceste dificultăţi le-am rezolvat. Este un volum imens de lucru, cu un consum mare de energie.

 Când vor vedea ieşenii un Aeroport modernizat, la standarde ridicate?

Noi avem rezervat în buget 50 de milioane de euro şi am mai putea împrumuta. Am avut grijă să adun şi să pun bani deoparte de când am venit la conducerea CJ un fond de rulment pe care îl voi folosi pentru Aeroport. Plus că CJ nu a împrumutat niciun euro până acum şi avem posibilitatea de a contracta un împrumut. Dacă voi concesiona lucrările la Aeroport, voi folosi aceşti bani pentru modernizarea infrastructurii din judeţ. Într-un an, voi începe lucrările la pistă.

Citeşte şi:

Şefa IŞJ Liliana Romaniuc: „Aş elimina titularizarea din învăţământul românesc" (FOTO şi VIDEO)

Iaşi: „Tradiţiile au devenit o sursă de câştig“

Piaţa muncii la început de an: „Angajatorul este cel care pune condiţiile“

Cum comentaţi faptul că multe din proiectele actuale ale CJ au fost iniţiate de fosta conducere a instituţiei?

O mare parte din proiecte au fost iniţiate de dinainte de a veni eu la CJ. Dar nu intenţia contează, ci cel care le duce la bun sfârşit. Avem multe alte proiecte. Nu am o statistică la mine, dar nu dovedesc să merg la inaugurări. Investiţiile se ridică la 400 de milioane de euro, ceea ce înseamnă foarte mult. Dintre proiectele iniţiate de mine sunt parcul agroindustrial, toate cele şase şcoli speciale reabilitate, proiecte la staţiile de epurare sau cele de mai mică anvergură. Prin tot judeţul am proiecte europene.

image

Cum faceţi faţă programului de lucru foarte solicitant?

Când am venit aici am crezut că voi avea adjuncţi care-mi vor da o mână de ajutor. Din păcate, nu m-am înţeles cu vicepreşedinţii, nu din cauza apartenenţei la partide politice diferite, ci mai degrabă a lipsei de chef de muncă. Sunt blocat aici de dimineaţa până seara, am program şi sâmbăta şi duminca şi nu am avut un concediu de trei ani. Sâmbăta vin la birou, iar duminica particip la chestiuni de reprezentare. Este un volum imens de muncă pentru că din păcate nu am ajutoarele necesare. Încep la ora 7.00 şi lucrez până la 14.00. Apoi de la 16.00 la 22.00, o parte lucrez acasă, sau particip la evenimente publice.

Cum a făcut faţă instituţia pe care o conduceţi crizei economice?

Politica mea a fost pentru multă chibzuinţă şi precauţie. M-am întins cât îmi este plapuma. Nu-mi place să cheltui banii pe lucruri inutile. Am funcţionat fără sincope, ceea ce este o performanţă într-o perioadă de criză. Această chibzuinţă a fost benefică pentru că nu s-au creat suferinţe prin trimiterea în şomaj a angajaţilor.

Cum v-a marcat perioada în care aţi fost ambasadorul României în Cuba?

În acea perioadă am învăţat să-mi educ inima să bată la ritm normal de 60 de pulsuri, fără acele fluctuaţii pe care le aveam ca primar. Eram mai relaxat, dar şi activitatea consulară era destul de dificilă. Am scris şi cărţi cât timp am stat în Cuba, bineînţeles filtrate pentru că nu am vrut să trezesc antipatii.

image

 Aţi fost acuzat de fapte de corupţie. Cum v-au afectat?

Mi s-au reproşat foarte multe, dar nu că aş fi corupt. În dosarul Grădiniţa, m-au acuzat de abuz în funcţie, dar nu de corupţie. Când am făcut plângerea penală pentru cele 63 de persoane implicate am fost şi eu implicat. Ştiu că acele învinuiri s-au prescris, cu excepţia celor care mă vizează pe mine. Nu a fost abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de mari, oricum nu aveam bani să dau la fiecare şcoală. Aceste cazuri sunt fireşti în politică. Unii tânjesc la funcţii de conducere şi fac dovadă de exces de zel.

Mai citeşte:

Adrian Mogoş, decanul interimar al Baroului Iaşi: „Avocaţii sunt vulnerabili la trafic de influenţă“

Leonard Antohi: „Sportul este în groapă“

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România: „Medicii sunt trataţi ca nişte copii fără discernământ“

Caseta

Profesor, primar, ambasador şi autor

Constantin Simirad a fost profesor de matematică la Facultatea de Matematică din Oran, Algeria, şi la Universitatea „Gheorghe Asachi". Opt ani a condus Primăria Iaşi, iar din 2003 a plecat în Republica Cuba, în calitate de Ambasador al României. Din activitatea sa, a adunat peste 30 de titluri onorifice, premii şi distincţii.

A primit titlul de „Doctor Honoris Causa" din partea World Academy of Arts and Culture, Academia de Studii Înalte din Iaşi, precum şi titlul de cetăţean de onoare în trei localităţi. Activitatea publicistică se remarcă printr-o serie de articole în domeniul matematicii, volume de proză scurtă şi romane.

„La CJ borcanul cu miere este plin şi tentaţia mare"

 Adevărul de Seară: În calitate de fost primar, cum vi se pare Iaşiul?

Constantin Simirad: Cât timp am fost primar, am întreţinut oraşul şi l-am îngrijit. Am evitat să mă împrumut şi am încercat să mă descurc cu banii pe care îi aveam. Acum, Primăria are 200 de milioane de euro datorie, împrumutaţi de la Dexia. Efectul acestora este zero pentru că tot ce s-a făcut până acum se strică. De Sărbătorile Iaşiului, nu cheltuiam niciun leu din buget şi aveam 2-3 milioane de lei doar din comerţ. Primarul Gheorghe Nichita este un exemplu de risipă inutilă şi prostească. El face activităţi tip Marian Vanghelie sau Radu Mazăre. Face nişte lucruri care nu vor fi vizibile peste ani. Tot ce a făcut s-a dus pe apa sâmbetei. Nepăsarea cu care cheltuie banul public este condamnabilă, iar risipa se vede peste tot. Dacă te uiţi la felul cum se cheltuie banul public, îţi pui mâinile în cap. Dacă te mai uiţi şi vezi cum arată oraşul îţi vine să te spânzuri.

image

Nu credeţi că o colaborare mai bună cu Primăria ar fi benefică ieşenilor?

Colaborarea cu Primăria este aproape de ostilitate. Primarul are un orgoliu nemăsurat şi nu ştie să-l gestioneze în folosul oamenilor. Oraşul este falit, iar Nichita va candida pentru preşedinţia CJ pentru că aici borcanul cu miere este plin şi tentaţia este mare. Socotesc că ar fi o calamitate pentru că ar falimenta şi judeţul. Sunt oameni care îmi datorează foarte mult pentru că nu ar fi ajuns în vecii vecilor în poziţiile în care sunt acum fără ajutorul meu. Îl faci inginer şef, apoi director şi apoi i se umflă pipota. Un om modest, corigent, cu rezultate la învăţătură slabe. Momentul determinant când am rupt orice colaborare cu el a fost atunci când am fost rugat să fac rost de bani pentru fotbal.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite