Iaşi: Gropile pun piedici salvatorilor de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşinile de la Serviciul de Ambulanţă ajung cu greu la solicitările din judeţ din cauza drumurilor pline de cratere. Pe lângă uzura crescută şi consumul mai mare de carburant, ambulanţele trimise la urgenţe fac mai mult pe drum, iar viaţa pacienţilor este pusă în pericol.

Zi de zi, maşinile Serviciului Judeţean de Ambulanţă   (SAJ) pornesc ca din puşcă către destinaţie, indiferent dacă trebuie să ajungă la câteva străzi distanţă sau într-un sat la peste 100 de kilometri de Iaşi.

Şoferii de pe Salvare au mari bătăi de cap pe drumurile judeţene, care se prezintă în condiţii crunte, mai ales acum, după trecerea iernii. Exemple în acest sens sunt numeroase.

Cele mai periculoase destinaţii din judeţ

Suspensiile maşinilor îndură un adevărat asediu al gropilor când se duc către Borosoaia, Mihai Kogălniceanu, Vlădeni ori Larga Jijia. „Spre Mădârjac şi Sineşti îţi vine să mergi pe lângă drum, iar lângă Ţibăneşti, la barajul Tungujei, nu intri decât cu elicopterul“, a explicat Doru Petru, ambulanţier.

Efectele acestui dezastru sunt multiple. „Pe drumurile acestea, consumul aproape se dublează, iar durata de viaţă a maşinilor este redusă la jumătate. Dacă mai spunem că parcul auto de la SAJ nu a mai fost modernizat de patru ani, înţelegeţi situaţia în care ne aflăm“, a precizat Doru Petru. Un alt aspect care are efecte drastice asupra serviciului oferit de ambulanţe este timpul care trece până la sosirea personalului medical, care creşte pe drumurile pline de hârtoape.

Pot apărea complicaţii medicale

Nu în ultimul rând, odată luat un pacient de acasă, drumul înapoi către Iaşi îi poate pune viaţa în pericol. Asta din cauza trepidaţiilor la care cel cu sănătatea şubredă este supus pe drumurile ciuruite din Iaşi. „Sunt anumite leziuni care pot fi agravate de particularităţile drumului. În cazul fracturilor de coloană, poate fi afectată măduva spinării, dacă pacientul nu este imobilizat cum trebuie în targă. La acestea se adaugă hematoamele şi hemoragiile interne, care se pot agrava din cauza şocului preluat din mişcarea maşinii“, a declarat Diana Cimpoieşu, medic coordonator la SMURD Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite