Iaşi: Gemeni de patru luni aproape îngheţaţi de frig după ce au fost neglijaţi de părinţi. 9 copii au fost luaţi din familii iresponsabile (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  (DGASPC) au retras nouă minori din trei familii din judeţul Iaşi după ce părinţii i-au neglijat. Şapte dintre copii, printre care şi nişte gemeni de patru luni, au fost internaţi la Spitalul de Copii „Sfânta Maria" pentru că aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

Ora 16.30 Minorii ajunşi la Spitalul de Copii au fost diagnosticaţi cu pneumonie în urma analizelor medicale. „Copiii sunt cu pneumonii, anemie, afecţiuni acute respiratorii. Vor sta la noi 5-7 zile până îşi revin în totalitate, după care vor fi duşi acolo unde hotărăşte Direcţia“, spune doctorul Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ Iaşi.

Ora 12.00 Cele mai grave cazuri au fost semnalate într-o familie din Bivolari unde trei fraţi au fost găsiţi flămânzi, murdari şi îngheţaţi de frig. Este vorba despre o fetiţă de 3 ani şi frăţiorii ei gemeni de doar patru luni.

„Copiii sunt produsul unui concubinaj dintre o femeie şi un bărbat în vârstă, de peste 70 de ani. Copiii au fost neglijaţi, flămânzi, gemenii sunt aproape îngheţaţi de frig. Din cauza problemelor medicale au fost duşi la spital", spune Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Poliţia Iaşi nu a demarat cercetări în acest caz pentru că mama copiilor are afecţiuni psihice. „În cazul de la Bivolari s-a autosesizat Poliţia cu privire la condiţiile mizere în care trăiau copiii şi a fost sesizată şi Direcţia. Mama este cu afecţiuni psihice, motiv pentru care nu vom face cercetări pentru săvârşirea unor infracţiuni“, spune Virginia Pralea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Citeşte şi:

Iaşi: Tatăl care şi-a legat copiii cu lanţuri vrea să fie liber

Alţi patru fraţi, o fetiţă de 1 an şi şase luni, doi băieţi de 3 şi 7 ani şi o fată de 9 ani, din Mironeasa, au fost duşi la spital tot din cauza neglijenţei părinţilor care trăiesc în concubinaj. Doar doi dintre minori sunt recunoscuţi de bărbatul cu care mama lor îşi împarte viaţa. „Copiii aveau o stare de sănătate precară iar mama suferă de afecţiuni pulmonare. Ca şi în cazul de la Bivolari nu s-a impus efectuarea unor cercetări“, a mai spus Virginia Pralea.

Femeia este cunoscută de vecini ca având probleme cu alcoolul şi ca întreţinând relaţii sexuale cu mai mulţi bărbaţi din judeţul Iaşi. „Fiind vorba despre 4 fraţi este mai greu să îi plasăm într-o singură familie, dar vom face tot posibilul să nu-i separăm", mai spune Bantaş.

Alte două fetiţe, de 9 şi 13 ani, din Mirosloveşti, au fost luate din sânul familiei pentru că părinţii nu aveau grije de ele. Acestea nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. În acesr din urmă caz, oamenii legii au demarat cercetările prealabile. „Există un dosar penal în lucru în care se fac cercetări prealabile pentru rele tratamente şi ameninţare. Situaţia a fost monitorizată de lucrătorii Poliţiei împreună cu cei ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului“, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite