Iaşi: Fostul senator Ion Solcanu şi-a obţinut pensia de parlamentar în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Solcanu a câştigat procesul cu Casa Judeţeană de Pensii Iaşi. Tribunalul  a decis ca ieşeanul să-şi primească pensia de parlamentar.

Instanţa a dispus anularea deciziei din august 2010 prin care i s-a recalculat pensia lui Ion Solcanu. Astfel, ieşeanul va putea beneficia din nou de pensia de parlamentar. Fostul senator a dat în judecată anul trecut Casa Judeţeană de Pensii (CJP). Solcanu a  a cerut judecătorilor să anuleze deciziea prin care i s-a recalculat pensia în baza Legii 119/2010.  

„Pensia specială de care am beneficiat, aflată în plată la data apariţiei noului act normativ, constituie un drept câştigat, care nu poate fi recalculat în baza noii legi, întrucât această operaţiune echivalează cu nesocotirea principiului neretroactivităţii legii. Prin recalcularea pensiei de serviciu îmi este încălcat dreptul de proprietate. Recalcularea pensiei speciale, cu consecinţa reducerii acesteia, echivalează practic cu o expropriere", a precizat Ion Solcanu, în plângerea adresată instanţei.

Citiţi şi:

Peste 500 de bugetari ieşeni au protestat împotriva Codului Muncii. Au strigat: „Nu sclavie la locul de muncă!" UPDATE (FOTO şi VIDEO)

În anul 2006 a fost adoptat un act normativ prin care se stabilea că parlamentarii puteau opta între pensia de serviciu şi cea calculată potrivit Legii 19/ 2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

În baza legii 19 Ion Solcanu avea dreptul la 2.853 de lei, iar pensia specială de parlamentar ajungea la 5.663 de lei.În întâmpinarea depusă la instanţă CJP preciza că nu există temei legal de anulare a deciziei.

Fostul parlamentar Traian Dobre a dat şi el în judecată CJP, iar Tribunalul Iaşi a amânat pronunţarea în cazul lui pe 9 martie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite