Iaşi: Fenechiu l-a ajutat la greu pe Iulian Dascălu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma de construcţii a lui Relu Fenechiu a obţinut recent contract la Palas. În prealabil, politicianul a intermediat la Ministerul Culturii obţinerea unui aviz special.

Afacerea Palas a început la finele lui 2004. Atunci, într-o şedinţă-fulger de dinaintea Crăciunului, Consiliul Local Iaşi a concesionat 12 hectare de teren lângă Palatul Culturii, fără licitaţie, firmei Iulius Group.
O parte din voturi au fost asigurate de consilierii liberali, conduşi de Fenechiu. Conform contractului de asociere în participaţiune dintre municipalitatea ieşeană şi firma lui Dascălu, valoarea terenului a fost mult subevaluată, 50 de euro metrul pătrat. La acea vreme, terenurile din zonă se vindeau şi cu preţuri de cinci ori mai mari. Pentru pământul concesionat, pe care Dascălu urma să-şi ridice blocuri, centre comerciale şi de afaceri, Primăria a cerut o redevenţă lunară de doar 10 mii de euro.

În 2007, edilii ieşeni au cerut o nouă evaluare a terenului. De data aceasta, metrul pătrat de pământ a ajuns în contractul public-privat la 350 de euro, iar redevenţa s-a ridicat la circa 40 de mii de euro lunar. Chiar şi aşa, terenul era cu mult sub preţul pieţei, unde era estimat şi la 1.200 de euro metrul pătrat.

Ulterior, Palasul a avut nevoie de aprobări de la Ministerul Culturii impuse de vecinătatea ansamblului cu mai multe clădiri de patrimoniu.  Aici a intrat în scenă deputatul Relu Fenechiu. În urmă cu trei ani, acesta a fost personal, în calitate de parlamentar, în biroul fostului ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, coleg cu el de partid. Fenechiu a făcut lobby pentru eliberarea unor avize de construcţie pentru proiectul lui Dascălu. La scurt timp, deputatul a declarat public că a obţinut de la Cultură toate aprobările necesare proiectului.

Şi-a făcut firmă cu numele Palas
Cât a fost la guvernare, parlamentarul a evitat să intre direct în afaceri cu Iulian Dascălu. Acum însă, aflat în opoziţie, Fenechiu şi-a luat partea din proiectul imobiliar din centrul Iaşiului. Una dintre firmele lui, Palas International Resort, înfiinţată în decembrie anul trecut şi deţinută în proporţie de 25% de firma Integra Business Consulting, s-a ales cu un contract de construcţie la Palas. 
Nu întâmplător, firmele lui Fenechiu au început în ultima perioadă să angajeze o armată de muncitori: tâmplari, macaragii, dulgheri, special pentru lucrările din centrul Iaşiului.

Prietenie pe bani şi chefuri
Relu Fenechiu nu s-a ferit nici să-şi declare public susţinerea pentru Palas, chiar şi atunci când proiectul a intrat în vizorul DNA. Relaţiile dintre Fenechiu şi Dascălu se regăsesc şi în viaţa privată. În 2007, deputatul a fost invitat de onoare la nunta lui Dascălu, oficiată de PF Daniel într-un orăşel din Italia. În acelaşi an, milionarul a mers la însurătoarea deputatului, într-o staţiune austriacă. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite