Iaşi: Facultatea Virtuală de la „Al. I. Cuza“, îngropată de orgolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sălile de la „Cuza“ au fost dotate cu aparatură performantă, utilizată însă sub capacitate
Sălile de la „Cuza“ au fost dotate cu aparatură performantă, utilizată însă sub capacitate

Aparatură performantă de 1,5 milioane de euro este folosită de universitate doar pentru conferinţe obişnuite. 11 săli dotate cu echipament de ultimă generaţie ar fi putut asigura simultan legături on-line între 14.000 de persoane din 15 ţări diferite.

Facultatea Europeană Virtuală pentru Educaţia Adulţilor care trebuia să fie înfiinţată de Universitatea „Al.I. Cuza“ în 2007 a rămas doar la stadiul de proiect. Aceasta urma să folosească persoanelor plecate în străinătate care doreau să-şi definitiveze studiile. Proiectul ambiţios, demarat în urmă cu patru ani, viza dotarea unor săli cu aparatură modernă, care ar fi permis conectarea a 14.000 de persoane din 15 ţări.

1,5 milioane de euro au fost alocaţi pentru această investiţie care include şi un sistem mobil, o servietă, care permite transmiterea unor informaţii de oriunde, chiar şi din mediul subacvatic. „Poţi să te urci în maşină, să te duci în Delta Dunării şi să le predai studenţilor lecţia chiar de acolo. Intri în apă şi poţi să transmiţi celor din sală. Cei de aici te văd şi te aud ca şi cum ai fi în sala de curs“, explică profesor doctor Laurenţiu Şoitu de la Facultatea de Psihologie.

Echipamentul, folosit pentru conferinţe în ţară

Aparatura costisitoare ar fi putut fi folosită pentru cursuri ţinute în întreaga lume, însă echipamentul este utilizat doar pentru conferinţe, de cele mai multe ori între centrele universitare din ţară. „Am primit banii de la Guvern în 2006 pentru Facultatea Virtuală, însă totul s-a blocat în momentul în care au început să se pună întrebări de genul «Cine va fi decanul facultăţii?», «Cine şi cui se va subordona?»“,  spune profesorul Şoitu.

Actuala conducere de la „Cuza“ susţine că, deşi proiectul este interesant, nu vede necesitatea unei astfel de facultăţi. „Nu s-a renunţat la idee, dar presupune ceva mai multă judecată. Nu cred că este nevoie de o Facultate Virtuală“, spune Vasile Işan, rectorul de la „Cuza“.

Fostul şef al instituţiei, Dumitru Oprea, în mandatul căruia s-a făcut această investiţie, susţine că proiectul ar trebui dezvoltat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite