Iaşi: Experimente teatrale într-un spectacol despre dragoste şi ură la Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii de teatru sunt aşteptaţi, în această seară, de la ora 18.00, la o nouă premieră a Teatrului „Vasile Alecsandri“. Piesa de teatru-dans „Comedia dragostei şi-a urii“ este ultimul experiment al regizorului Ion Mircioagă, inspirat de piesele scriitorului William Shakespeare.

Cunoscuţii actori ieşeni Tatiana Ionesi şi Emil Coşeru vor propune publicului un spectacol despre iubire, despre cum se înfiripă relaţiile între oameni şi despre cum se sting. „Vorbim despre un fenomen care ţine de vremelnicia existenţei. Dragostea nu este doar beatitudine, nu e numai lină plutire pe suprafaţa limpede a bucuriilor. În piesele de teatru cu final fericit îndrăgostiţii rămân încremeniţi în poza finală a veşnicei fericiri. În spectacolul nostru încercăm să descoperim ce e în spatele zâmbetelor afişate în faţa aparatelor de fotografiat“, explică regizorul Ion Mircioagă.

Teatru pe ritm de tango

Textul pe care vor juca cei doi actori ieşeni este inspirat din mai multe creaţii shakespeariene. Regizorul spune că nu a vrut să se împiedice de canoanele clasice ale teatrului şi de aceea a optat pentru un spectacol care să cuprindă şi dansul şi nu orice tip de dans, ci tangoul. „Textele sunt din Sonete, Richard al III-lea, Romeo şi Julieta, Îmblânzirea Scorpiei, Titus Andronicus şi Hamlet.

Doi actori importanţi ai Teatrului Naţional, pe care nu i-aţi vedea balerini, dau viaţă personajelor tocmai pentru că se caută expresivitate, nu virtuozitate de dansator“, spune regizorul. Tangoul, tema muzicală a spectacolului, pune în evidenţă, conform coregrafului Alice Şfaiţer, expresivitatea corpului bătrân. „Tangoul cuprinde cam toată povestea despre care vrem să vorbim în piesă. Vă rog să veniţi deschişi şi să lăsaţi prejudecăţile. Să veniţi cu sufletul deschis pentru o nouă provocare“, spune coregraful piesei. După cum spune regizorul, spectacolul este în bună parte o comedie, pentru că „aşa-i viaţa“.

„Spectacolul este despre dragoste şi ură pentru că ele împreună formează motorul vieţii. Trăim foarte intens atunci când urâm sau iubim foarte intens“, spune regizorul Ion Mircioagă. Premiera piesei de teatru va avea loc în această seară, de la ora 18.00, la Sala Studio „Teofil Vâlcu“. Preţul biletului este de 13 lei, 6,5 lei cu reducere. Alte reprezentaţii ale spectacolului sunt programate pe 21 şi pe 28 aprilie, tot de la ora 18.00.

Piese apreciate puse în scenă luna aceasta

Tot vinerea aceasta, cu începere de la ora 19.30, cei care nu au văzut până acum piesa „Dawn Way (Oameni slabi de înger. Ghid de folosire)“, în regia lui Radu Afrim, sunt aşteptaţi la Sala Teatru la Cub. Preţul biletului este de 30 de lei, 15 lei cu reducere. O altă reprezentaţie apreciată de publicul ieşean este cea a piesei „Rinocerii“. Constantin Puşcaşu, actorul ieşean care joacă alături de Nicolas Cage în partea a doua a peliculei „Ghost Rider“, va urca pe scenă pentru rolul principal. Reprezentaţiile vor avea loc în zilele de 16 şi 17 aprilie, cu începere de la ora 19.00, la Sala Teatru la Cub. Preţul unui bilet este de 30 de lei, 15 lei cu reducere.

Sâmbătă, amatorii de teatru pot încerca şi oferta Ateneului Tătăraşi. Cu începere de la ora 19.00, instituţia de cultură propune ieşenilor piesa „Examen de maturitate (vals mortal cu profa de mate)“. Spectacolul va începe de la ora 19.00, iar biletul costă 15 lei, elevii, studenţii, şomerii şi pensionarii beneficiind de un preţ redus, de doar 10 lei. Piesa este adaptată după o idee de Liudmila Razumovskaia, iar din distribuţie fac parte actorii Petronela Grigorescu, Claudia Chiraş, Daniel Chirilă, Radu Vasiliu şi Iustin Surpănelu.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite