Iaşi: Eusebiu Munteanu, educatorul anului 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează de 16 ani în educaţie, iar practicile de la grădiniţă i-au transformat grupa în una de elită. Toţi copiii care termină în grupa lui ştiu să scrie şi să citească.

Eusebiu-Neculai Munteanu are 42 de ani şi a urmat cursurile unei postliceale pedagogice, a trei facultăţi, a două masterate şi a unui doctorat. Cu toate acestea nu a vrut să se reprofileze şi a continuat să fie înconjurat de prichindei.


Pasiunea şi dedicarea lui au fost recompensate cu o menţiune specială la Gala Premiilor în Educaţie în valoare de 2.000 de euro. Banii i-a investit tot în educaţie. Şi-a achiziţionat un Program de Evaluare a Dezvoltării Abilităţilor. Primul contact cu copiii l-a avut în 1994 când a lucrat la Casa de Copii din Bucium (Iaşi).


„Am lucrat 14 ani cu copiii de acolo. I-am crescut practic de la 4 ani la 18 ani. Atunci am realizat că aş putea lucra lejer la grădiniţă“, rememorează educatorul. Începutul său profesional în acest domeniu nu a fost deloc uşor. Prima dată s-a izbit de neîncrederea părinţilor, după care de cea a educatoarelor. „Prima dată când o mămică a venit să-şi ia copilul de la grădiniţă şi m-a văzut a rămas blocată. Copilul său mă îndrăgea şi a zis: «e ca tata!». A trecut peste şoc, dar cam aşa era la început reacţia părinţilor. Cu educatoarele a fost mai greu, erau complexate de prezenţa mea. Nu a fost uşor, mai ales că cea mai mare îndârjire venea din partea colegelor“, spune Eusebiu.


Excelează la grădiniţă


Din 2004 este institutor la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 21. Împreună cu soţia lui, Camelia, au grijă de 29 de copii. Aceasta este a doua generaţie de prichindei pe care o pregătesc împreună. Fără să le impună celor mici lecţii de citire şi de scriere, la finalul grădiniţei toţi copiii păşesc în clasa I cu aceste noţiuni ştiute.


Asta pentru că soţii Munteanu aplică altfel de metode decât ceilalţi educatori. „Regula de bază este ca cei mici să se simtă în siguranţă cu tine şi apoi devin cooperanţi. Noi facem tot felul de jocuri, mereu altele, care îi ajută să înveţe literele. Le scriem numele la paturi şi pentru că în fiecare zi îşi urmăresc eticheta ajung să înveţe alfabetul“, spune educatorul. Viitorul este legat tot de soarta micuţilor. La iniţiativa educatorului se va deschide un Centru de Resurse pentru Educaţie şi Educare.


„Acesta va fi dedicat părinţilor şi educatorilor. Vor face voluntariat aici studenţi de la facultăţile de profil. Cred că voi reuşi să schimb ceva şi să fac o comunitate diferită“, spune institutorul încrezător în planurile sale.

_______________________

profil
născut.
2 decembrie 1968, Paşcani (Iaşi).
studii. Este student în anul al III-lea la Facultatea de Psihologie din cadrul Univ. „A. I. Cuza“ din Iaşi şi masterand la Ştiinţele Educaţiei.
familie. Este căsătorit, are un băiat de 14 ani.

ce-i place
Îi place să lucreze cu cei mici şi consideră că această meserie îi aduce o satisfacţie personală enormă. Simte plăcere când face diverse jocuri pentru cei 29 de copii pe care îi are în grupă şi este încântat când aude „zumzetul de învăţare“ al copiilor. Are o senzaţie plăcută când e înconjurat de cei mici.

ce nu-i place
Nu îi plac invidia din rândul educatoarelor şi neîncrederea pe care i-a acordat-o la început sistemul educaţional doar pentru că era bărbat. Nu este de acord cu vechiul sistem de predare şi nici cu ideea că cei mici trebuie să înveţe alfabetul din grădiniţă.

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!
Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie. Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: Bdul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti, România, cod poştal 012013. Sub mesajul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite