Iaşi: UPDATE Elevii şi profesorii blocaţi în telescaun au fost salvaţi cu scara şi frânghia (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmii montani,salvamontiştii şi pompierii i-au ajutat pe cei 27 de elevi ai Şcolii „Otilia Cazimir" şi cei 17 adulţi, care au rămas blocaţi în telescaun, să coboare cu frânghia şi o scară.

Ora 13.20 Intervenţia a presupus ascensiunea individuală la fiecare scaun, astfel încât fiecare turist să fie coborât la sol în sistem rapel controlat, asigurat cu ham şi corzi", a explicat Petru Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei. Acesta spune că misiunea de salvare se încheia mai repede dacă ar fi avut echipament profesional.


„Echipamentul de intervenţie nu a mai fost înnoit de mai bine de patru ani. Cantitatea şi calitatea acestuia nu este un punct forte, iar intervenţiile nu sunt răsplătite sub nicio formă", a precizat Ariciuc.

Ora 10.00 Incidentul petrecut ieri nu a stricat buna dispoziţie şi nici excursia ieşenilor. Aceştia au trecut optimişti peste păţanie şi îşi continuă traseul stabilit. „A fost un pic de spaimă, dar nu a fost vina noastră că am prins acea defecţiune. Aseară am mâncat cald şi am făcut petrecerea de Halloween, aşa cum am stabilit anterior. Astăzi vom pleca spre Lacul Bicaz, Cheile Bicazului şi Lacul Roşu. Copiii au fost curajoşi, iar oamenii deacolo chiar s-au străduit să ne scoată dintr-o situaţie limită“, spune învăţătoarea Marilena Bişog.

image

Ora 8.40 Ieşenii au stat mai bine de două ore la o altitudine de 1.300 de metri, la temperaturi de 1-2 grade Celsius.

Am fost mai aproape. Pe noi ne-au dat cu frânghia", a spus unul din copii blocaţi în telescaun. Vezi video:

Mai citiţi şi:

Iaşi: 44 de ieşeni au trăit clipe de coşmar în telescaunul de la Vatra Dornei

20 de pompieri, împreună cu  6 salvamontişti, 6 angajaţi ai S.C. „Telescaun" S.A. Vatra Dornei, 5 jandarmi şi 2 poliţişti, au intervenit vineri după-amiază pentru salvarea a 44 de persoane blocate în telescaun, în zona „Dealului Negru" din municipiul Vatra Dornei. Vezi video:

 „S-au format echipe mixte de pompieri şi salvamontişti şi s-au început operaţiunile de salvare cu ajutorul echipamentului din dotare. Rând pe rând, toate persoanele au fost coborâte, de la înălţimi cuprinse între 15 şi 17 metri, şi au fost aduse la bază, unde un echipaj SMURD a investigat starea acestora", a precizat ieri Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Oamenii au răsuflat uşuraţi după ce s-au văzut din nou pe pământ. Vezi video:

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite