Iaşi: Elevii, lăsaţi la mâna infractorilor (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătaie între elevi (Foto arhivă)
Bătaie între elevi (Foto arhivă)

Mulţi dintre liceenii ieşeni se tem pentru viaţa lor după incidentul de la Craiova, unde un tânăr a murit înjunghiat. Reporterii „Adevărul de Seară au stat de vorbă cu elevii din zona Industrială. Tinerii au spus că nu se simt în siguranţă când ies din curtea şcolilor.

Andrei, elev al Colegiului Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii, susţine că certurile dintre tinerii şcolari sunt destul de dese, însă cele mai frecvente sunt bătăile după orele de curs. De regulă, infractorii îşi aşteaptă „prada" în faţa sau în jurul liceului, însă rareori vreun alt elev îndrăzneşte să ia cuiva apărarea. „De obicei intervin dacă sunt prieteni sau rude", povesteşte liceanul.

Portarul instituţiei susţine că nu sunt bătăi, însă conflictele nu lipsesc. „Păzesc acest liceu de mai bine de cinci ani şi nu au existat bătăi între elevi. Mai multă zarvă e în septembrie. Atunci sunt elevi noi, iar cei vechi le arată cine e şeful", susţine paznicul. Acesta este, însă, bun prieten cu „şmecherii" liceului. Ei îşi fac intrarea „în scenă" într-o Dacie. Nu au ghiozdane, ci doar câte un caiet înghesuit în buzunarul de la spate. Mâinile le sunt ocupate de ţigară şi paharul de cafea.

Mărturia unui elev de la Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii:

Şcoală transformată în bazar

La Grupul Şcolar „Mihail Sturza", băieţi vând telefoane la preţuri de criză. „Două milioane de lei vechi şi e al tău. Îl dau la preţ bun pentru că am şi eu nevoie de bani", încearcă să-l convingă un tânăr pe un puşti destul de nehotărât.

„Avem în şcoală nişte băieţi care se cred şmecheri. Stau în grupuri prin şcoală şi ne împing, ne scuipă", povesteşte Cosmin, elev. Cu toate acestea, tinerii nu se plâng directorului şcolii. Nici părinţii nu ştiu de aceste conflicte: „Se pot rezolva prin alte metode", mai spune Cosmin.

Timp de o oră liceenii fumează ultimele ţigări înainte de intrarea la ore, iar poveştile despre maşini, fete şi ultimele „bombe" din cartier par să nu se mai termine. În toată această perioadă, o singură maşină a Jandarmeriei trece rapid pe lângă grupul gălăgios. În rest, nici urmă de poliţişti comunitari sau alte persoane abilitate să asigure paza şi protecţia elevilor.

Rapoartele poliţiei susţin că infracţionalitatea în licee este în scădere

Potrivit bilanţului Poliţiei Române, infracţiunile comise în şcoli sunt cu 5 procente mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cu toate că în vecinătatea acestor licee există Secţia V de Poliţie, elevii sunt totuşi înconjuraţi de nesiguranţă. Drumul parcurs până la soluţionarea problemelor este destul de lung. „În cazul în care se întâmplă un astfel de incident, directorii şcolilor trebuie să sesizeze Inspectoratul Şcolar. Mai departe, plângerea trebuie să ajungă la poliţie", susţine purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Iaşi, Nicoleta Deciu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite