Iaşi: (VIDEO) Profesoara care a tăiat bretonul unui elev în faţa clasei: „Nu consider că am făcut ceva atât de deplasat“ (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un puşti a ajuns subiect de glume pentru colegi după ce diriginta i-a făcut „freza". Incidentul s-a petrecut la Şcoala „George Coşbuc". Victima, elev în clasa a VII-a, spune că diriginta i-a tăiat bretonul cu un foarfec pentru că refuzase să se tundă.

Ora 14.09 Psihiatrii şi psihologii spun că gestul cadrului didactic nu l-a afectat foarte tare pe elevul tuns, mai ales având în vedere firea rebelă a acestuia. medicul psihiatru Gabriel Crumpei spune că, problema ar fi de fapt relaţia dintre şcoală şi părinţi, şi că o mai bună comunicare între cele două părţi ar fi dus la evitarea unei astfel de situaţii. „Gestul profesoarei nu mi se pare corect. Cred că trebuia insistat mai mult pe lângă tutorele copilului dacă era vorba şi de o situaţie de igienă corporală. Este vorba despre relaţiile dintre şcoală şi părinţii copilului. Aici ar trebui mai mult lucrat şi găsite modalităţi de rezolvare a unor astfel de situaţii. Oricum, nu cred că este un mare şoc pentru copil având în vedere că are o fire rebelă“, a explicat medicul Gabriel Crumpei.

„Cred că se dramatizează prea mult. Nu cred că incidentul afectează în vreun fel copilul. Cred că sunt copiii prea răsfăţaţi. Sunt copii înmediul rural frustraţi într-adevăr că nu pot merge la o şcoală. Consider că un profesor trebuie sprijinit chiar dacă suntem sau nu de acord cu el în sinea noatră“, a spus şi Mihaela Ghircoiaş, psihologul Spitalul pentru Copii „Sf. Maria“ din Iaşi.

Ora 12.50: Diriginta Maria Posmangiu a povestit la rândul său cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în sala de clasă şi cum a ajuns în situaţia de a apela la gestul extrem.

„Nu consider că am făcut ceva atât de deplasat. Nu am făcut decât să scurtez un breton adus ostentativ în  faţă. De fiecare dată când i-am atras atenţia să se tundă, copilul a spus «Nu vreau!»“, a explicat profesorul Maria Posmangiu (foto jos).

image

În urma incidentului, cadrul didactic a fost nevoit să dea o notă explicativă şi conducerii şcolii.

„Cu o foarfecă luată de la administraţie i-am tăiat bretonul (subliniez că nu l-am sluţit). Recunosc şi pentru aceasta îmi cer scuze în faţa mamei copilului, că am vrut să fie un fel de sancţiune, dar am reacţionat şi sub un impuls, fapt pe care îl regret", a arătat profesorul Maria Posmangiu în nota explicativă  dată conducerii şcolii ieşene.

Vezi mai jos nota explicativă a dirigintei

image
image

Cadrul didactic a mai arătat că i-a explicat iniţial lui Claudiu că pe lângă aspectul inestetic se punea şi problema unor afecţiuni oftalmologice care s-ar fi putut agrava în timp.

Ora 12.30: Colegii lui Claudiu povestesc scena petrecută în timpul orei de dirigenţie. „Eu cred că a crezut că doamna profesoară glumea când a spus că-l tunde. Unii dintre noi l-au ţinut. Nu e normal ce s-a întâmăplat. E dreptul lui să facă ce vrea cu părul lui. Doamna profesoară îi spunea o dată pe săptămână să se tundă", a spus Mădălin T., coleg de clasă cu Claudiu.

Tatăl lui Claudiu recunoaşte că nu s-a interesat până acum de soarta băiatului său. „Copilul se ascunde, nu se duce la şcoală la fix şi intră pe altă intrare ca să nu râdă de el. Îi este ruşine, mai ales la vârsta asta. Aştept să văd ce spune Inspectoratul. Eu ce să-i fac? Să o o prind pe stradă să o tund? Băiatul se descurcă singur, chiar dacă nu aşa de bine. Eu nu am fost la şcoală să mă interesez de situaţia lui. Mama lui s-a dus ultima dată la şcoală în noiembrie. Mama lui e plecată acum în Spania să muncească acolo. Am înţeles că a găsit ceva de treabă şi nu poate veni acum", a spus şi Iulian, tatăl băiatului.

Ora 8.55 Întreaga scenă s-a petrecut sub ochii colegilor de clasă a lui Claudiu H. (13 ani). Luni, în timpul orei de dirigenţie, profesoara de muzică Maria Posmangiu se pare că şi-a ţinut o promisiune pe care i-o făcuse elevului cu câteva zile înainte.

„Aveam părul lung, la jumătatea ochilor. Doamna dirigintă mi-a spus că o să mă tundă dacă mă mai vede încă o dată cu părul lung. Doamna a venit cu un foarfec galben, mi-a luat bretonul şi m-a tuns. Vreo doi colegi m-au ţinut de mâini. Vreo trei au venit cu telefoanele, făceau poze. M-am simţit nasol. Eu nu am vrut să mă tund pentru că îmi plăcea cu părul lung", povesteşte Claudiu.

Vezi aici mărturia elevului tuns cu forţa în faţa clasei

După incident, mai spune băiatul, colegii au început să facă glume pe seama lui. „Mi-au spus că sunt chelbos şi că am faţă de tocilar", îşi aminteşte elevul.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite