Iaşi: Edilii îşi bat joc de ieşenii racordaţi de CET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unei strategii şi a soluţiilor pentru asigurarea căldurii pe timp de iarnă ar putea deveni brandul oraşului. Până la 1 septembrie, oficialii CET trebuiau să semneze contractul de procesare a cărbunelui, dar achiziţia este blocată.

Cele peste 55.000 de apartamente racordate la centrala termică riscă să rămână neîncălzite în următoarele luni. Până în acest moment, şefii Primăriei nu ştiu cine va furniza cărbunele necesar în această iarnă şi nici de unde vor face rost de aproape 30 de milioane de dolari pentru huila energetică.


Singura soluţie, „închirierea“ CET de către firma bulgărească OET, este în impas. La licitaţia din vară, de procesare a huilei, societatea bulgărească a fost singura care a depus o ofertă, iar până ieri, firma trebuia să parafeze contracul.


Păsuiţi până pe 10 septembrie


„Deocamdată nu au venit să semneze. Am vorbit cu directorul Ivana să blocheze garanţiile bancare de 100.000 de dolari ale firmei. Sper ca până pe 10 septembrie să vină cu contractul semnat. Dacă nu, vom căuta soluţii“, a afirmat primarul Gheorghe Nichita. De cealaltă parte, reprezentanţii OET susţin că nu au primit niciun semnal de la Iaşi. „Am vaga impresie că la Iaşi lucrurile sunt dirijate dintr-o altă lume. Până acum nu ni s-a transmis în scris dacă ne-au acceptat sau nu oferta. Vor să ne forţeze mâna ca să semnăm un contract care nu ne avantajează“, a afirmat directorul executiv OET, George Niţă.

Renunţă la CET ca să poată supravieţui

Ieşenii vor beneficia din nou de apă caldă de joi


Acesta a menţionat că dacă scrisoarea de garanţie va fi blocată ilegal va recurge la justiţie pentru a-şi recupera banii. „Probabil că asta s-a urmărit, să se obţină nişte bani nemunciţi“, a afirmat directorul OET.


Costuri mai mari la CET, fără procesare


Nichita a menţionat că dacă nu va fi derulat contractul cu firma bulgărească, va încerca să aducă cărbune cu ţârâita. „Pentru iarnă avem nevoie de 150.000 de tone de huilă energetică, dar nu avem banii necesari. Vom încerca să facem rost de bani pentru 10.000 de tone de cărbune. Vom merge pe gaz cu CET I până vin temperaturile foarte scăzute, iar până atunci vom face stocul de cărbune“, a spus Nichita.


Soluţia găsită la repezeală de primar presupune costuri mult mai mari pentru CET, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât centrala înregistrează datorii de aproape 100 de milioane de euro.

________________

Obligaţi să achite căldura la comun

Un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) vizează ca un procent din factura totală a asociaţiei să fie plătită la comun, atât de cei care au centrală, cât şi de cei racordaţi la sistemul centralizat. Familiile care au investit în centralele de apartament vor fi nevoite să achite o parte din căldura furnizată de CET din cauza spaţiilor comune din bloc precum uscătorul, subsolul sau ţevile de căldură neizolate care le trec prin apartamente.


Cotă de până la 50%


Astfel, potrivit ordinului, din factura totală pe imobil, o cotă va fi achitată la comun. „Se admite numai pentru acest sezon de încălzire, utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente părţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie şi februarie, şi de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic“, se menţionează în documentul aprobat de ANRSC.


Reprezentanţii CET au menţionat că şi până acum această cotă era percepută în funcţie de fiecare asociaţie în parte şi varia între 10% şi 20%. „Din calculele noastre, căldura din spaţiile comune reprezintă cam 30% din factura generală“, au afirmat reprezentanţii CET.

Nu este normal ca CET să nu aibă soluţii pentru ieşeni, dar nu este primul an. Tot noi, oamenii de rând vom suporta costurile mai mari.

Corneliu M., pensionar, 42 de ani

image

Am centrală şi am făcut o investiţie să scap de CET. Nu este normal să mai plătesc şi pentru cei care nu au doar pentru nişte ţevi care-mi trec prin casă. Le scot afara.

Marian Ursache, agent de pază, 28 de ani

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite