Iaşi: Echipamentele de intervenţie rapidă, blocate în contestaţii
0Judeţele din Regiunea Nord-Est nu vor beneficia prea curând de autospeciale pentru a interveni mai rapid la accidente grave şi incendii. Fondurile europene destinate întregii zone necesare dezvoltării inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă întârzie să fie accesate.
La aproape un an de la semnarea contractului de finanţare pentru achiziţii de autospeciale necesare în situaţii limită, niciuna din cele peste 45 de maşini nu a ajuns în judeţele Moldovei. Prima etapă din proiectul coordonat de judeţul Iaşi este evaluată la peste 11 milioane de euro, iar fondurile puteau fi atrase din iulie 2009. Banii europeni nu au fost încă accesaţi de asociaţia care gestionează acest proiect din cauza contestaţiilor depuse de firmele participate la o licitaţie organizată la începutul acestui an. „Selecţia pentru 11 autospeciale cu apă şi spumă, 6 pentru descarcerări grele şi un centru de comandă va fi reluată pe 14 iulie. Aceste achiziţii au o valoare estimată la 18,2 milioane de lei fără TVA", a spus Sebastian Tătaru, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.
Încă o licitaţie în derulare
Acesta a menţionat că selecţia va fi reluată din cauza unei contestaţii. „Ofertele depuse la prima licitaţiei au fost mai mari decât estimarea bugetară. Selecţia a fost contestată de o firmă din Slovenia căreia nu i s-a deschis oferta la şedinţa din 6 ianuarie. Firmei i s-a dat câştig de cauză la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi la Curtea de Apel", a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi. La selecţia din ianuarie s-au deschis cinci oferte ale unor firme din ţară şi străinătate. Licitaţia va fi reluată la mijlocul lunii viitoare, iar contractul este estimat la peste 21 de milioane de lei. Echipajele de intervenţii ar trebui aduse în următoarele şapte luni.
Totodată, la sfârşitul lunii mai, au fost deschise oferte pentru achiziţia a 21 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, 6 pentru descarcerări şi 3 de cercetare. Valoarea estimată a contractelor este de peste 25 de milioane de lei. „Acest contract a fost atribuit. Până la sfârşitul săptămânii se mai pot depune contestaţii, aşteptăm să vedem dacă vor fi înregistrate", a completat Tătaru. Toate autospecialele vor fi împărţite între cele şase judeţe din Moldova. Maşinile vor fi gestionate prin inspectoratele pentru situaţii de urgenţă.
Coordonarea proiectului este asigurată de Iaşi prin Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Euronest. „În această săptămână, va mai fi depusă la Piatra Neamţ în această săptămână încă o cerere de finanţare prin care mai solicităm 32,5 milioane de lei. De aceşti bani vor fi achiziţionate tot echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă", au anunţat şefii Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Euronest.