Iaşi: Preotul reţinut, pus în libertate de judecători (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Petrică Florea (mijloc) a dat astăzi explicaţii procurorilor
Preotul Petrică Florea (mijloc) a dat astăzi explicaţii procurorilor

Preotul Petrică Florea, parohul bisericii din satul Soloneţ (comuna Bivolari), a fost reţinut la primele ore ale dimineţii de procurori. Faţa bisericească a fost adusă cu cătuşe la mâini la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Se pare că procurorii îl bănuiesc pe Petrică Florea, o mai veche cunoştinţă a oamenlor legii de săvârşirea infracţiunilor de ultraj, sfidarea organelor judiciare şi fals.

Ora 17.00 Magistraţii Judecătoriei Iaşi au respins în urmă cu puţin timp propunerea de arestare preventivă formulată pe numele preotului Petrică Florea de procurori. „Părintele a arătat în instanţă că acest dosar este cusut cu aţă albă iar judecătorul şi-a dat seama cred de acest lucru“, a spus avocatul Gheorghe Călina.

Procurorii au declarat recurs împotriva deciziei. Preotul Petrică Florea va ieşi din arestul Poliţiei Municipiului la ora 19.00, când expiră ordonanţa de reţinere.

Procurorul Nadia Albu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi

Ora 15.00 Preot Mihai Mărgineanu, preşedintele Consistoriului Mitropolitan: „Părintele Florea este un caz disciplinar mai vechi. Chiar dacă este un membru de prestigiu al clericului, ca cetăţean trebuie să respecte principiile după care funcţionează societatea. Nu există nicio dezlegare care să îi permită să intervină în exercitarea autorităţii legii. În cazul în care un preot este cercetat penal, se sesizează şi Consistoriul Eparhial care va analiza cazul".

Ora 14.15 Preotul Petrică Florea a fost dus cu propunere de aresatre preventivă la instanţă pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice. Procurorii susţin că pe 19 august 2009, a văzut în gara Iaşi nişte poliţişti de la Transport Feroviar care acordau primul ajutor unei femei leşinate.

Clericul ar fi început din senin să-i înjure şi să-i ameninţe. În 2010, pentru că a fost chemat la Poliţie să dea explicaţii şi nu s-ar fi dus, ar fi mers la un cabinet particular din Paşcani şi i-ar fi cerut asistentei să-i dea o adeverinţă medicală sub pretextul că îi trebuia pentru o conferinţă a preoţilor.

Anchetatorii spun că asistenta i-ar fi eliberat actul fără să-l consulte. Ulterior acesta ar fi modificat data de pe adeverinţă astfel încât să-i folosească la motivarea absenţei de la Poliţie. Acum, anchetatorii îl cercetează pe Petrică Florea şi pentru infracţiunile de sfidare a organelor judiciare, fals, instigare la fals material şi uz de fals.

Ora 12.00: Se pare că necazurile preotului Petrică Florea cu oamenii legii au pornit de la un gest creştinesc pe care acesta ar fi încercat să-l facă. Potrivit apărătorului său, Petrică Florea ar fi încercat să ia apărarea unei femei fără adăpost pe care poliţiştii comunitari încercau să o alunge din gară. Incidentul a avut loc în luna iunie a acestui an, înjurul orelor 22.00.

Pentru că oamenii legii ar fi stropit-o pe faţă, preotul le-ar fi spus să nu-şi bată joc de ea. „Clientul meu s-a plâns apoi verbal şefilor poliţiştilor, iar aceştia, când au văzut că preotul insista, au făcut plângere în scris împotriva lui", a spus avocatul Gheorghe Călina.

În legătură cu acuzaţia de fals, avocatul spune că ar fi vorba de o adeverinţă medicală pe care părintele Florea ar fi depus-o la o instituţie publică. Procurorii spun că acesta ar fi modificat data de pe actul respectiv.

„Am adus adeverinţa respectivă în original pentru a fi  testată grafologic. Se poate vedea cu ochiul liber că nu s-a intervenit pe ea. Chiar dacă faptele de care este bănuit clientul meu ar fi reale, în niciun caz nu se impune privarea de libertate a acestuia. Cred că procurorii sunt destul de luminaţi să-şi dea seama care este intriga în acest dosar", a precizat Călina.

Ora 11.40: În anul 2009, Petrică Florea a fost condamnat la trei ani de ]nchisoare cu suspendare pentru că ar fi regizat un film porno după care l-ar fi prezentat enoriaşilor, la biserică, în prima zi de Crăciun. Pelicula îl înfăţişa pe un consilier local din comuna Costeşti în compania unei fete de 17 ani, tocmită să îl ademenească pe septagenar.

În urma afişării acestui film, Florea spera ca acel consilier să fie obligat să renunţe la funcţie, care i-ar fi revenit automat preotului, acesta fiind primul de sub listă la alegerile din 2005.

Potrivit unor surse oficiale din cadrul bisericii, preotul Petrică Florea slujea la Parorhia Soloneţ şi făcea consiliere juridică pentru persoane fizice, fiind absolvent şi al Facultăţii de Drept.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite