Iaşi: Dramele ascunse din adăpostul femeilor bătute de soţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandaluri şi bătăi crâncene încasate de câteva ori pe zi sunt coşmarul trăit de cele 21 de femei care se refugiază în Centrul de Violenţă Domestică. Viorica (45 de ani) şi Loredana (31 de ani) riscă să rămână din februarie sub cerul liber pentru că expiră perioada de 6 luni acordată de centru pentru refacere. Femeile sunt disperate că după o viaţă de chin riscă acum să ajungă pe drumuri.

Pereţii Centrului de Violenţă Domestică din Iaşi, ai cărui adresă nu este făcută publică pentru siguranţa femeilor, ascund poveşti cutremurătoare. Femeile de aici au îndurat ani în şir bătăi cumplite fără motiv de la cel cu care au ales să-şi împartă viaţa. Şi-au luat inima în dinţi şi au plecat fără să mai privească în urmă atunci când „călăii" de lângă ele au început să le aplice acelaşi tratament copiilor.

Viorica povesteşte tremurând cum a îndurat aceeaşi soartă crudă de două ori, prima dată cu soţul său pe care l-a părăsit după ce a suportat să fie călcată în picioare la propriu şi a izbit-o pe fetiţa cea mică cu gura de masă mutilând-o, şi a doua oară cu bărbatul alături de care trăia de cinci ani care a bătut-o până nu se mai putea ridica de jos.

Chinul a început când concubinul s-a apucat de băut. „M-a bătut în aşa hal cu pumnii şi picioarele de mi-a rupt dantura şi m-a învineţit pe tot corpul. De câteva ori am ajuns şi la spital. Venea pur şi simplu acasă după ce bea fără măsură şi mă lua la bătaie. Nu-i convenea nimic. Patru ani am suportat bătăi şi de câteva ori pe zi", mărturiseşte printre suspine Viorica.

În toamna anului trecut a decis să pună capăt coşmarului. Salvarea i-a fost Centrul. Din februarie însă va trebui să plece din locul care i-a fost casă pentru jumătate de an şi se teme că va da piept cu un nou coşmar pentru că nu are unde să se ducă şi nici cum munci din cauza bolii care nu-i permite să facă efort fizic. „În fiecare seară când pun capul pe pernă parcă retrăiesc toate clipele de coşmar. De două luni mai am un gând negru şi anume că voi ajunge pe străzi. Tristeţea mă omoară! Am ajuns ca după o viaţă de om să bat din uşă-n uşă pentru un adăpost", spune Viorica.

„Un copil mi l-a smuls de la piept în timp ce-l alăptam, iar altuia i-a spart năsucul!"

Aceeaşi dramă o trăieşte şi Loredana, mamă a cinci copii. Femeia a pus punct relaţiei de 9 ani după ce „bestia" şi-a terorizat copiii. „Mi-a luat copilul de trei săptămâni din braţe când îl alăptam şi mi l-a aruncat cât colo. Băieţelului cel mare i-a spart năsucul când avea un an jumătate. Un alt copil face pe el de spaimă când îl vede. Toţi banii pentru care muncea îi bea, după care făcea scandal", povesteşte îngrozită Loredana. Şi în cazul ei plecarea din centru înseamnă să ajungă fără acoperiş deasupra capului. „Nu ştiu în ce direcţie voi apuca. Sigur este că la el nu mă mai întorc. Cum o să vrea Dumnezeu aşa o să fie", spune Loredana.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite