Iaşi: Doctoranzii plimbăreţi de la Matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect unic la Facultatea de Matematică readuce învăţământul superior ieşean în circuitul european de profil. Şcoala doctorală itinerantă a ajuns deja în al patrulea an de activitate, timp în care studenţii s-au plimbat în cele mai importante centre de profil din Europa.

Noutatea proiectului de învăţământ este că deşi cuprinde şase dintre cele mai importante universităţi din Europa care au specializarea Matematică în curriculă, este coordonat din România, de un ieşean.

Profesorul Aurel Răşcanu este cel care supraveghează de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" activitatea întregii şcoli.

Excursii de studiu în străinătate

Structura pe care o coordonează este similară cu cea a unei şcoli doctorale clasice, numai că prezentarea rezultatelor şi comunicarea între studenţi se realizează într-un mod mult mai plăcut şi interactiv: prin excursii de studiu de câte două săptămâni în străinătate.

„De aici vine şi numele de şcoală itinerantă. E varianta cea mai bună pentru doctoranzi. Noi avem un domeniu prioritar de cercetare pe care axăm întreaga activitate a şcolii şi avem posibilitatea să recrutăm din toată lumea cercetătorii tineri de care avem nevoie", explică prof. dr. Aurel Răşcanu.

În proiectul pe care acesta îl coordonează sunt înscrişi în prezent 19 tineri. Şase dintre aceştia au ales Iaşiul pentru a-şi desfăşura cercetarea din timpul anului.

„Avem trei studenţi din China, unul din Maroc, un tânăr din Republica Moldova şi un altul din Coasta de Fildeş dar care a studiat în Maroc. Noi nu am avut voie să recrutăm români pentru acest proiect", spune profesorul Răşcanu.

300 de articole publicate în reviste recunoscute

O dată la câteva luni, în funcţie de rezultatele pe care le obţin în cadrul cercetărilor lor, studenţii din toată Europa împreună cu profesorii care îi coordonează se întâlnesc pentru a discuta pe anumite subiecte. Prima dintre aceste întâlniri a avut loc la Jena, în martie, 2009.

Au urmat reuniuni la Manchester, Brest, Marrakech, iar următoarea este programată la Milano. Cea din urmă conferinţă va avea loc la Iaşi, în perioada iunie - iulie 2012. „Fiind organizatori, am dorit ca această ultimă parte să se desfăşoare la noi. Poate vom reuşi şi să avem şi tineri din reţea care să-şi susţină tezele de doctorat atunci", spune prof. dr. Aurel Răşcanu.

Până la jumătatea ultimului semestru tinerii cercetători au raportat deja o activitate mai bogată decât cea a unor facultăţi ieşene. Au publicat peste 300 de articole, dintre care 95% au apărut în reviste bine cotate din punct de vedere ştiinţific.

Citeşte şi:

Bobocii geniali ai Iaşiului (FOTO şi VIDEO)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite