Iaşi: De dragul prietenului cunoscut pe internet, doi minori au vrut să-şi părăsească familia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii unui băiat de 11 ani, şi a unei fete de 13 ani, au trecut prin clipe de groază după ce, plecaţi din localitate, au fost anunţaţi de cei doi copii că pleacă de acasă.

Tatăl celor doi minori a primit un mesaj de lei aceştia în care era anunţat că au plecat de acasă şi nu voe mai reveni. Ulterior, bărbatul a încercat disperat să-i contacteze dar fără niciun rezultat. Minorii, daţi imediat în urmărire naţională, intenţionau să ajungă în Râmnicu Sărat.

Citeşte şi: Iaşi: Dosar penal pentru o idilă. Acuzată că i-a spart contul rivalei sale pentru că avea o relaţie cu fostul iubit

Oamenii legii spun că fata de 13 ani îşi convisese fratele să plece împreună la un prieten pe care aceasta şi-l făcuse prin intermediul canalelor virtuale de socializare. Puştii îşi luaseră câteva haine într-un geamantan şi aproximativ 100 lei din casă, după care s-au urcat în acceleratul 754 Botoşani-Bucureşti.

În staţia Roman, judeţul Neamţ, de frica repercusiunilor ce ar putea apărea, băiatul a coborât din tren şi s-a întors în Paşcani, dar sora sa şi-a continuat drumul. Din fericire, minora a fost găsită puţin mai târziu, în staţia Adjud, de către poliţiştii de la Transporturi Feroviare.

Statistici îngrijorătoare

Oamenii legii spun că aproxiamtiv 70 la sută dintre elevii de gimnaziu accesează internetul cel puţin o dată pe zi, iar 86 la sută dintre tineri frecventează site-urile de socializare. Poliţiştii mai spun că 70 la sută dintre elevii de gimnaziu au întâlnit pe internet mesaje indecente sau pornografice iar un sfert dintre ei şi-au oferit datele personale de identificare altor persoane.

Din aceste motive, la începutul lunii februarie Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, prin intermediul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a demarat campania „Tu cui dai accept?", care se va încheia în iunie.
„Campania are scopul de a creşte gradul de informare a unor grupuri ţintă, copii, părinţi, profesori, cu privire la riscurile ce pot apărea pe internet şi la modalităţile de prevenire a acestora", a explicat subcomisarul Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al IJP Iaşi.

Sfaturi pentru părinţi

Oamenii legii le recomandă părinţilor să aşeze computerul într-o zonă deschisă a casei, de unde să-şi poată supraveghea copiii. Alte posibilităţi de protejare a copiilor este instalarea unor instrumente de filtrare a accesului la internet, şi învăţarea copilului să aibă un comportament responsabil inclusiv pîn mediul virtual.

„În mod evident internetul a devenit un mediu aproape familiar pentru majoritatea celor tineri. Prin această campanie nu dorim să descurajăm utilizarea internetului de către copii, ci să-i învăţăm că e nevoie de respectarea câtorva reguli minime de autoprotecţie"
, a mai spus subcomisarul Mădălin Ţăranu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite