Iaşi: Datoriile îi împing pe ieşeni la sinucidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihiatrii susţin că foarte puţini din cei care au tentative de sinucidere acceptă ajutor de specialitate. Le recomandă însă membrilor familiei să-i supravegheze îndeaproape.

Imposibilitatea achitării datoriilor la bănci, falimentul societăţilor comerciale şi pierderea locului de muncă au determinat tot mai multe persoane să recurgă la sinucidere. Dacă în 2008, înainte de instalarea crizei economice, la Spitalul de Urgeneţe „Sf. Ioan“  au fost înregistrate 771 de cazuri de suicid, în 2009 şi în 2010 numărul acestora a crescut cu un sfert.

„S-a constatat o creştere semnificativă, cu 20-25 de procente. Contextul social nu este deloc favorabil, iar criza amplifică această situaţie neagră“, spune Cătălina Neculau, psiholog voluntar „CÎRTIŢA“.

Refuză ajutorul
Foarte puţini dintre cei ce vor să se sinucidă ajung în cabinetul psihiatrilor. Anul acesta, deşi au fost sute de tentative suicidare, la Spitalul de Psihiatrie „Socola“ au ajuns doar 56 de astfel de persoane şi încă 28 cu automutilare.

„În majoritatea cazurilor, persoanele îşi camuflează problemele în propria persoană sau în mediul familial. Aceste persoane trebuie să fie atent supravegheate pentru că pot oricând recidiva“, precizează Călin Scripcaru, managerul Spitalului „Socola“.

80% din cei care apelează la sinucidere spun că au ales această variantă din cauza crizei economice. „Doar 10% din tentativele de suicid sunt din cauza afecţiunilor psihice, iar alte 10% din cauza unor probleme în dragoste sau certuri. Restul, circa 80%, au la bază lipsurile materiale“, explică Scripcaru.

Nu fac faţă în străinătate
Varianta sinuciderii apare şi ca o consecinţă a experienţelor nefericite în străinătate. „Mulţi invocă că nu şi-au putut plăti ratele, că afacerile lor au dat faliment, că au plecat în străinătate pentru a face mai mulţi bani, dar nu s-au putut integra. Alţii susţin că din cauza plecării peste hotare ca să facă bani şi-au abandonat copiii în ţară sau a apărut divorţul în urma separării“, mai spune Scripcaru.

Din spusele specialiştilor, femeile care vor să se sinucidă înghit medicamente sau substanţe, în timp ce bărbaţii preferă metodele mai dure, gen spânzurare, să sară de la etaj sau să se arunce în faţa trenului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite