Iaşi: Cuplurile infertile, duse cu vorba. Vezi câţi moldoveni vor bani ca să devină părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de familii au aşteptat în zadar subvenţia pentru fertilizare in vitro. Nicio maternitate din Iaşi nu a fost inclusă în program.

Cei care vor să beneficieze de o finanţare de până la 1.500 de euro de la stat vor fi nevoiţi să se ducă la Cluj sau Bucureşti. Aici sunt unităţile alese de Ministerul Sănătăţii pentru programul gratuit de fertilizare in vitro.

Citeşte şi: Mă ofer mamă-surogat pentru 15.000 de euro. Negociabil!" Vezi aici cum încearcă să facă bani câteva tinere din Iaşi

Iaşi: S-a născut primul copil prin fertilizare in vitro din Moldova VIDEO

Cuplurile din Moldova care şi-au pus nădejdea în stat că le va acorda o subvenţie pentru fertilizarea in vitro sunt dezamăgite de când au aflat că trebuie să se adreseze Maternităţii Giuleşti din Bucureşti sau Spitalului Judeţean din Cluj-Napoca. Iaşiul nu a fost inclus în programul guvernamental şi a spulberat speranţele mai multor tineri de a deveni părinţi.

Tratament costisitor

Este şi cazul Anei, o femeie de 35 de ani din Bârlad, care încearcă de trei ani să facă un copil. Bârlădeanca a auzit de sprijinul financiar pe care statul l-ar putea oferi cuplurilor infertile şi s-a trecut pe lista de aşteptare pentru programul naţional de fertilizare in vitro la Iaşi.

„Îmi doresc foarte mult o fetiţă, am încercat ani la rând să fac un copil, dar nu am reuşit. Singura şansă de a rămâne însărcinată este fertilizarea in vitro. Nu am încercat până acum pentru că este destul de costisitor. Eu şi soţul meu suntem bugetari, iar salariile noastre adună 1.700 de lei pe lună", spune femeia.

Vestea că trebuie să se ducă în celălalt capăt al ţării i-a dat planurile peste cap. „Era bine la Iaşi, puteam veni oricând, nu era nici transportul foarte scump. Aşa, în Capitală sau în Cluj, distanţa este mult prea mare şi probabil că prioritate vor avea cuplurile de acolo", spune femeia.

1.500 de euro pentru o sarcină reuşită

Specialiştii susţin însă că altele sunt condiţiile programului naţional de fertilizare in vitro, care va intra în vigoare de la 1 iunie.

„Trebuie să fie cetăţeni români, plătitori de taxe de asigurări de sănătate, a căror limită de vârstă nu trebuie să depăşească pentru femei ori 35, ori 40 de ani, care nu sunt obeze şi care au indicaţii pentru fertilizare in vitro“, spune doctorul Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă" Iaşi.

Costul unei fertilizări in vitro ajunge la 3.000-3.500 de euro. Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a precizat că, dacă încercarea de fertilizare se finalizează cu naşterea copilului, atunci clinica sau spitalul primeşte de la minister 1.500 de euro, iar dacă nu, doar 1.200 de euro.

Anul trecut, la o clinică privată din Iaşi s-au născut patru copii rezultaţi din fertilizarea in vitro şi anul acesta două cupluri au devenit părinţi folosind aceeaşi metodă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite