Iaşi: Cum acţiona caracatiţa Terom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cad capetele în dosarul jafului de la Terom (Foto arhivă)
Cad capetele în dosarul jafului de la Terom (Foto arhivă)

Învinuiţii din dosarul Terom le-au povestit procurorilor DIICOT Bucureşti care erau oamenii de încredere ai sirienilor, cum se făceau afacerile şi cum au fost distruse sute de documente.

Potrivit unor declaraţii date de Zoltan Simo, reprezentant al acţionarului majoritar al Terom în perioada 24 ianuarie-12 februarie 2005, la fabrică erau mai mulet persoane care luau decizii, iar atribuţiile date erau neclare. Acesta susţine că Ammar Nanaa nu avea pregătirea şi cunoştiinţele necesare pentru a conduce Terom.

Din primele discuţii pe care le-am avut cu Nanaa Ammar mi-am dat seama să nu se pricepe la administrarea unei societăţi pe acţiuni, deoarece l-am întrebat dacă a convocat AGA, iar el mi-a spus că nu ştie ce reprezintă AGA. ... De aceea, l-am şi ajutat să convocace prima adunare generală a acţionarilor, la preluarea SC Terom SA. ... Ammar Nanaa nu a spus nimic la această adunare generală, deoarece încă se ocupa de comerţ cu gumă, orez, fructe, legume. Deoarece situaţia financiară a societăţilor la care eram administrator era precară, am convenit cu Ammar Nanaa ca SC Lanarom SRL, societate pe care, de asemenea, o administram, să efectueze operaţiuni de import granule pe care să le vândă ulterior SC Terom SA", a susţinut Zoltan Simo. 

Acesta susţine că Ammar Nanna avea mai multe persoane de încredere cărora le dădea indicaţii direct.

"Ali Nanah se ocupa cu toate problemele financiare şi curente ale societăţilor din Voluntari şi nu făcea nimic fără a fi coordonat de Nanaa Ammar. (...) A doua zi am mers la Iaşi cu împuternicire dată de Ali Nanah şi am preluat administrarea SC Terom SA, până pe data de 11.02.2005. Am fost sunat de nenumărate ori de Ammar Nanaa şi de Hasan Nanaa să facem plăţi din contul Terom în contul unei firme pe care nu mi-o amintesc în avans, pentru granule, aşa cum spuneau ei. Nu am făcut aceste plăţi Din câte mi-am dat seama cât am stat la Terom, Dumitru Teodora, care era director economic era omul de bază al lui Ammar Nanaa, acelaşi lucru l-am observat şi în legătură cu directorul general Vaidner Viorel. ...Ulterior am primit un telefon de la Nanaa Ammar, care mi-a spus să îi las în pace pe Vaidner Viorel şi Dumitru Teodora. ...Fraţii Nanaa mi-au telefonat şi mi-au spus că Zlate este omul lor de încredere", a susţinut Simo în faţa procurorilor DIICOT.

Sute de documente distruse

Ioan Ardelean, fostul director al SC Terom SA, cercetat şi el în dosarul devalizării susţine că de la fabrică au dispărut zeci de documente. „De la SC Terom SA Iaşi au dispărut în perioada post privatizare mai multe documente, inclusiv procesele-verbale ale comitetului executiv. Înainte de sigilarea birourilor de către organele de urmărire penală am aflat de la femeia de serviciu că au fost tocate aproximativ 8 saci de documente financiar contabile, aparţinând societăţii. În legătură cu partenerii externi, Ammar Nanaa nu a indicat persoane de contact şi nu a respectat procedura uzitată în astfel de cazuri", a declarat în faţa procurorilor Ioan Ardelean.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite