Iaşi: Cum a dispărut stadionul „Constructorul“ (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arena „Constructorul" din cartierul Alexandru cel Bun a fost demolată ilegal în urmă cu cinci ani. Proprietarii stadionului nu au ţinut cont de Legea 69/2000, care interzice demolarea unei baze sportive fără ridicarea uneia noi în alt loc.

Ieşenii care locuiesc în zona cartierului Alexandru cel Bun ţin încă minte stadionul „Constructorul". Din anii '70, pe arena de pe malul Bahluiului s-au desfăşurat meciuri de fotbal, majoritatea de Divizia C, dar şi de rugby, îndeosebi de prima ligă.

„Cu o capacitate de 12.000 de locuri, «Constructorul» era al doilea stadion al oraşului, după arena «Emil Alexandrescu» din Copou. Din cauza unor datorii la Banca de Investiţii, proprietarul stadionului, Trustul de Construcţii Iaşi, a fost nevoit să scoată terenul la licitaţie, acesta fiind adjudecat de grupul de firme Nena", a povestit Vasilică Gheorghe, responsabil cu bazele sportive la Direcţia Judeţeană de Sport Iaşi în perioada 1974-2006.

image

În urmă cu aproape şase ani, noul proprietar a vrut să vândă spaţiul contra unei sume de aproape 10 milioane de dolari unor investitori israelieni care doreau să ridice un centru comercial, drept pentru care a dispus demolarea stadionului „Constructorul".

Acest fapt ar fi contravenit însă Legii 69/2000. Conform legislaţiei în vigoare, nicio bază sportivă nu poate fi demolată sau să i se schimbe destinaţia dacă nu se realizează o nouă arenă cu aceeaşi destinaţie pe un alt spaţiu.

image

Şefii grupului Nena au promis atunci municipalităţii că vor reabilita terenul de fotbal de pe strada Abatorului, dar nu şi-au respectat cuvântul. Asta nu i-a oprit, însă, să trimită excavatoarele pe „Constructorul", arenă care a fost demolată în luna mai 2005.

Drept „compensaţie", cei de la Nena au trimis o parte a tribunelor pe stadionul de rugby din Agronomie, pe arena „Tineretului" şi la Abator. „La acel moment am trimis adresă la Primărie şi la Guvern prin care am atras atenţia asupra modului prin care fusese încălcată Legea 69/2000", a indicat Vasilică Gheorghe.

image

Demolare contestată inutil

Primăria Iaşi a înaintat atunci două procese împotriva celor de la Nena. O acţiune în instanţă contesta dreptul de proprietate al celor de la Nena asupra stadionului, având în vedere că acesta fusese construit pe spaţiul municipalităţii prin muncă patriotică. Al doilea proces se referea la faptul că cei de la Nena au încălcat un ordin al Primăriei prin care se stopa demolarea stadionului.

Cert este că pe amplasamentul „Constructorului" nu a mai rămas nimic în prezent care să semene cu o bază sportivă, ci un tăpşan denivelat invadat de mărăcini. La fel arată şi stadioanele „Tineretului" şi „Abator".

image

Pentru ultimele informaţii din Iaşi daţi click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite