Iaşi: Crucea lui Ferentz a fost vandalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele Direcţiei de Cultură Iaşi s-au deplasat azi-dimineaţă la faţa locului şi au decis să demareze de urgenţă  procedurile de restaurare a monumentului.

Uitată într-un colţ de târg şi folosită pe post de parcare, groapă de gunoi, sau toaletă publică, Crucea lui Ferentz a făcut faţă războaielor mondiale, dar a capitulat în faţa vandalismului.
În urmă cu două luni, crucea de piatră se afla într-o stare acceptabilă, însă peste noapte a rămas fără un braţ care a căzut la baza crucii. „Nu mă aşteptam să se desprindă un bloc atât de mare de piatră. Nu am găsit urme de vandalism, fisura este nouă şi nu este exclus ca cineva să se fi urcat pe ea“, a declarat Vasile Munteanu, şeful Direcţiei de Cultură.

Cunoscătorii sunt indignaţi
Ieşeanul Adrian Serghie, un masterand la Facultatea de Arte, a fost primul care a sesizat lipsa braţului de piatră. Pe un site de socializare mai mulţi prieteni au început să tragă semnale de alarmă. „Este revoltător. Cum se poate ca în 300 de ani să nu se deterioreze deloc şi în câteva luni să rămână fără braţ?“, s-a întrebat Adrian. Tânărul, împreună cu o prietenă, Adriana Furnică, s-a mobilizat pentru a încerca să stopeze vandalizarea crucii.

Arhitect de ocupaţie, Adriana este dezamăgită că un monument atât de important este total ignorat. „Mi-aş dori ca acest monument să aibă măcar un gard, sau un panou, să nu fie doar o cruce din spatele unei benzinării“, a spus dezamăgită Adriana.

Începe restaurarea
În anul 2008, Primăria Iaşi, care deţine monumentul în patrimoniu, a lansat un proiect prin care dorea conservarea şi valorificarea acestuia. Documentaţia a fost uitată însă prin sertare, iar finanţarea prinsă în bugetul local s-a evaporat.

„Astăzi voi lua legătura cu Primăria pentru a fi demarată în procedură de urgenţă restaurarea crucii. Cu această ocazie, autorităţile sunt obligate să ia măsuri şi imediat voi contacta un restaurator în piatră deoarece blocul poate fi ataşat integral“, a mai spus Vasile Munteanu.

Monument dedicat armatei austriece
Crucea marchează locul în care au fost îngropaţi în ianuarie 1717 mai mulţi soldaţi ai armate austriece comandată de Francois (Ferentz) Ernau, trimisă să îl captureze pe domnitorul Moldovei, Mihai Racoviţă. Pe colina unde se află astăzi Crucea lui Ferentz
au fost îngropaţi peste 500 de soldaţi austrieci.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite