Iaşi: Criza îi dezbracă pe poliţişti de uniforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat cum au simţit reducerile de venit pe propria piele, unii agenţi au ales să părăsească sistemul. Oamenii legii şi-au găsit deja joburi în alte domenii şi sunt dispuşi să lucreze chiar şi ca şoferi pe TIR, numai să-şi poată achita ratele la bănci.

Disperarea începe să pună stăpânire pe poliţiştii ieşeni după ce, în urmă cu câteva zile şi-au primit prima tranşă de salarii, cu norma de hrană redusă. Liderii sindicali spun că deja aproximativ 20 de poliţişti au plecat din sistem. „Sunt sigur că dacă nu s-ar fi scos posibilitatea pensionării anticipate, foarte mulţi dintre colegii mei ar fi optat acum pentru această soluţie“, a declarat Vasile Ciuhureanu, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual-Biroul Teritorial Iaşi. Mai mult, potrivit acestuia, primii demisionari vor fi urmaţi în scurt timp şi de alţi colegi.

„Foarte mulţi au venit deja la mine să-mi ceară sfatul vizavi de drepturile pe care le au în cazul în care-şi dau demisia. Sunt disperaţi. Şi-au luat case cu credite de la bancă, iar acum văd că rata depăşeşte salariul. Este o stare foarte tensionată“, a mai spus Vasile Ciuhureanu. Cei care se gândesc serios să plece din sistem, în mare parte tineri, se orientează spre alte meserii tot din sfera justiţiei. „Este posibil să plec în magistratură, fie ca procuror, fie ca judecător. Dacă voi reuşi, sper să am un salariu mult mai decent“, a spus un poliţist care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Şofer de TIR sau avocat

Mai sunt însă şi oameni ai legii care se gândesc să treacă de partea cealaltă a baricadei, să nu mai fugărească infractorii, ci să-i apere în instanţă, îmbrăcând roba de avocat. Poliţiştii care nu au însă studii înalte, apelează la măsuri extreme. „Am un coleg care mi-a spus foarte clar că după ce-şi dă demisia, se va angaja ca şofer pe TIR“, a mai spus liderul sindical Ciuhureanu.

Din cauza statutului rigid, poliţiştii nu-şi pot lua şi alte joburi pentru a compensa reducerile salariale, decât în învăţământ sau să presteze activităţi artistice.

„Sunt mulţi dintre noi care lucrăm 24 de ore cu 48. Asta înseamnă că avem două zile libere, timp în care am fi putut face altceva pentru a ne suplini câştigurile. Din păcate, statutul nu ne permite acest lucru“, s-a plâns un om al legii.

Cei care şi-au ales profesia de poliţist nu cred că au ales-o doar pentru bani, deşi contează şi acest aspect, Vasile Ciuhureanu, lider sindical.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite