Iaşi: Creşele arhipline, lăsate fără personal (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 25 de prichindei se joacă printre mesele unde mănâncă
Cei 25 de prichindei se joacă printre mesele unde mănâncă

În prezent, grupele au câte cinci copii în plus, iar infirmierele a fost detaşate acolo unde creşele erau mai aglomerate.

Cele două grupe de la Creşa Nr. 6, unde funcţionează şi Direcţia de Creşe, au câte 25, respectiv 19 copii. Dormitoarele sunt ticsite cu paturi mutate strategic în aşa fel încât să încapă toţi micuţii la ora de somn. În camera de mărimea unei sufragerii mai spaţioase învaţă poezii şi cântece pentru serbare cei 25 de micuţi din grupa mare. Camera nu le permite să se bucure de jocurile copilăriei, mai ales că pe o parte sunt plasate şi mese cu scaune. Acestea sunt folosite de trei ori pe zi, atunci când sala de joacă se transformă în sală de mese.

Paturile din dormitoare sunt aranjate strategic pentru a încăpea cât mai multe

image

Criză acută de personal

Numărul mic de camere nu a permis amenajarea unei săli de joacă separate. „La grupă trebuie să fie cam 20 de copii, dar noi am primit şi câte 25. Mizăm pe faptul că nu toţi frecventează zi de zi creşa şi atunci nu depăşim numărul de paturi. Nu am avut spaţiu pentru amenajarea unei săli de joacă separate, doar la Creşa Nr. 1 avem una“, spune Felicia Curelaru, şefa Direcţiei de Creşe. Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă conform căreia mamele pot alege să se întoarcă mai devreme cu un an din concediul pentru creşterea copilului a băgat spaima în conducerea Direcţiei de Creşe.

La grupa mare sunt cu cinci copii în plus

image

Practic, se aşteaptă ca numărul micuţilor ce vor fi aduşi la unităţile de stat să crească simţitor, mai ales că anual în judeţ se nasc peste 7.000 de copii. În prezent, în municipiul Iaşi sunt 11 creşe de stat care pun la dispoziţie 770 de locuri, însă anul acesta au fost primiţi 900 de copii. Criza locurilor a fost amplificată şi de plecarea în masă a personalului.

Felicia Curelaru, şef al Direcţiei de Creşe, susţine că nu-şi poate desfăşura activitatea fără personal

image

„Înainte de 1990 erau 30 de creşe în Iaşi şi ne-am descurca dacă am putea recupera din aceste spaţii. Mai putem primi 150, cel mult 200 de copii. Ne-au plecat 34 de infirmiere pentru că salariul în mână era de 500 de lei. Sperăm ca Primăria să ne permită angajarea unor persoane, pentru că altfel, de la anul, nu ne mai descurcăm“, mai spune Felicia Curelaru. Nici mămicile nu sunt încântate de supraaglomerarea creşelor. „Nu-mi permit să angajez o bonă şi-l voi da la o creşă de stat. Vor sta îngrămădiţi, bolile se pot transmite uşor, dar asta este situaţia“, spune Doina, mamă a doi copii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite