Iaşi: Copiii luptă cu moartea printre igrasie şi toalete defecte la Spitalul „Sfânta Maria“ (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi
Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi

Minorii din Secţia de Hemato-Oncologie de la Spitalul de Pediatrie stau înghesuiţi în saloane cu pereţi scorojiţi şi folosesc băi pline cu igrasie, cu duşuri şi robinete defecte. Conducerea unităţii medicale recunoaşte că spitalul are probleme la partea hotelieră, dar şi la dotarea cu aparatură din cauza lipsei de fonduri. Ministerul Sănătăţii a alocat de curând 700.000 de lei pentru renovarea a două clinici de la Spitalul

Copiii diagnosticaţi cu boli necruţătoare precum leucemie sau cancer trăiesc la spital un adevărat coşmar. Aceştia sunt înghesuiţi pe cele 45 de locuri disponibile de la Secţia de Oncologie şi Hematologie a unităţii medicale, iar de multe ori sunt nevoiţi să doarmă şi câte doi în pat.

Aspectul saloanelor care le devine o a doua casă, pentru că boala impune uneori şi o internare de 2-3 luni, este terifiant. Pereţii sunt scorojiţi, iar tavanul plin de igrasie. Jalnice sunt însă băile pe care copiii le folosesc.

Bucăţi lipsă din tavan, mucegai, robinete ruginite unde apa curge încontinuu, duşuri lipite sau improvizate sunt „peisajul" pe care trebuie să-l vadă copiii zi de zi şi în care să se trateze de boli de multe ori incurabile.

image
image

Pereţii din baie sunt plini de igrasie...

image

...şi scorojiţi

image

Robinetele sunt defecte, iar apa curge încontinuu fără a putea fi oprită

image

În timp ce bolnavii fac duş se pot trezi oricând loviţi cu bucăţi căzute din tavan

image

Aşa arată o baie modernizată de la Secţia de Chirurgie şi tot aşa se vrea a fi renovate şi cele de la Oncologie

„În salon mai e cum e deşi şi aici este îngrămădeală mare. Asta este, sunt mulţi bolnavi. Cea mai mare problemă o întâmpinăm însă la toalete. Apa curge încontinuu, pereţii sunt plini de mucegai. Am mai fost şi în străinătate la spitale, dar condiţiile erau foarte bune. Dacă scăpăm cu bine o sa încerc ca împreună cu unele asociaţii să investim şi să facem nişte îmbunătăţiri la această secţie", spune Luiza G., internată de 2 săptămâni cu fetiţa sa în vârstă de 5 ani la Secţia de Hemato-Oncologie.

Bolnavi needucaţi

Managerul Valentin Munteanu spune că o mare parte din vină pentru cum arată saloanele şi băile aparţine şi pacienţilor. „Nici bolnavii nu sunt educaţi să păstreze. De exemplu, la etajul 7 am renovat, dar a început deja să se degradeze. Ceea ce aparţine de stat nu are importanţă. Bolnavii scriu pereţii, rup clanţa de la baie, iau jucăriile acasă deşi sunt ale spitalului în urma unor donaţii", spune doctorul Munteanu.

IMAGINI GRĂITOARE DESPRE CONDIŢIILE ÎN CARE SE TRATEAZĂ COPIII LA SPITAL

Copiii bolnavi, primiţi cu gropi la „Sfânta Maria“

Că educaţia lipseşte în rândul bolnavilor confirmă şi doctorul Ingrith Miron, şefa Secţiei de hemato-Oncologie. „Nu se păstrează deloc curăţenia. Avem femei care spală pe jos de fiecare dată. Bolnavii lasă apa să curgă, unii nu ştiu să folosească corespunzător o toaletă", spune doctorul Miron.

Alimente preparate în „bucătăria groazei“

Şeful spitalului susţine că pe o listă de priorităţi, bucătăria dietetică a spitalului se află pe primul loc la renovare. Tavanul încăperii unde se ţine laptele pentru sugari este negru de la umezeală şi mucegai, chiuveta abia se mai ţine, iar pereţii sunt plini de găuri.

image

Şi pereţii bucătăriei sunt scorojiţi

image

Tavanul bucătăriei este negru de la umezeală

image

Găurile din pereţi sunt acoperite cu folie albă de plastic

IMAGINI DE GROAZĂ DIN BUCĂTĂRIA DIETETICĂ A SPITALULUI DE COPII

„Bucătăria este într-un stadiu avansat de degradare. Recunoaştem acest lucru. Să se înţeleagă că nu este reavoinţă, ci pur şi simplu nu am avut bani pentru reparaţii. Abia ne descurcăm cu plata personalului, a utilităţilor şi a alimentelor", mai spune doctorul Munteanu.

image

Doctorul Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Copii Iaşi

Bani insuficienţi pentru renovări

Ministerul Sănătăţii a alocat zilele trecute 700.000 de lei pentru a renova două clinici ale Spitalului de Pediatrie. Cea mai mare sumă, 500.000 de lei vor fi folosiţi pentru Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar doar 200.000 de lei vor fi investiţi în Clinica de Oncologie şi Hematologie.

„Am obţinut aceste fonduri în urma unei discuţii cu ministrul Atilla Cseke în care i-am prezentat situaţia. Vom încerca să facem cât mai multe cu aceşti bani. Vom zugrăvi, vom înlocui chiuvetele, duşurile", mai spune doctorul Munteanu.

Anul trecut, la unitatea medicală a fost amenajată o cameră de joacă pentru copii, s-a renovat Secţia de Dializă şi s-a amenajat un laborator modern la spital.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite