Iaşi: Consumatorii de „ierburi legale“ şi-au schimbat comportamentul, iar medicii propun o lege care să reducă importul de halucinogene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această dimineaţă au ajuns la Urgenţe doi fraţi intoxicaţi cu etnobotanice.  

Cei doi ieşeni, de 32 şi, respectiv, 35 de ani au consumat substanţe halucinogene toată noaptea, iar cand li s-a făcut rău prietenii au chemat ambulanţa.  „Pacienţii vor necesita internare la Drogodependenţi datorită consumului prelungit de substanţe", a declarat Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sf. Ioan".

Citeşte şi:

Iaşi: O familie intoxicată cu etnobotanice a ajuns la spital

Iaşi: Trei studenţi au început anul universitar cu etnobotanice

Iaşi: Cod galben de etnobotanici şi drogaţi

Medicii de aici atrag atenţia asupra numărului mare de tineri care au nevoie de ajutor după ce consumă halucinogene. Cei mai mulţi pacienţi care au avut nevoie de îngrijiri medicale în ultima săptămană sunt studenţi. „32 de pacienţi au ajuns la Toxicologie. Aproape 40 % din aceştia sunt studenţi, iar 36 % au varste cuprinse între 18 şi 20 de ani.Se constată o modificare a profilului consumatorului de etnobotanice după după intrarea în vigoare a ordonanţei care a interzis mai multe substanţe halucinogene", a precizat Ciuhodaru, deputat independent.

El spune că tot mai mulţi tineri devin dependenţi de „ierburile legale". „Se trece treptat de la consumul recreaţional, de weekend, la cel habitual şi se constată transformarea consumului  nocturn în cel diurn. Totodată s-a dublat numărul cazurilor grave ce necesită internare în Clinica Toxicologică", a explicat medicul.

Ioan Ciuhodaru a anunţat că va depune săptămana viitoare în Parlament o nouă lege care vizează reducerea importului acestor produse. Modificarea ar urma să fie avizată de Ministerul Agriculturii şi cel de Interne în conformitate cu recomandările Agenţiei Naţionale Antidrog şi ale Comisiei Europene pentru Droguri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite