Iaşi: Consilierii au tăiat din leafa profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali au votat reducerea bugetului alocat învăţământului cu 10 milioane de lei, diminuări decise la nivel central. În şedinţa extraordinară din această dimineaţă, s-a aprobat prelungirea lucrărilor la Mănăstirea Golia şi la depozitul ecologic de la Ţuţora.

Consilierii locali au uitat că nici până la această dată nu există soluţii pentru asigurarea căldurii la iarnă. Aleşii n-au adus în discuţie în şedinţa extraordinară situaţia de la CET, deşi în depozitele centralei bate vântul. Necesarul pentru asigurarea combustibilului în sezonul rece este de 150.000 de tone de cărbune.


Cu toate acestea, licitaţia pentru 60.000 de tone de cărbune a fost anunţată pe 3 septembrie şi abia la mijlocul acestei luni vor fi deschise ofertele firmelor interesate să aducă huilă energetică la Iaşi.


„Săptămâna viitoare vom iniţia achiziţionarea de cărbune, care se va face în mai multe tranşe. Se vor folosi fonduri ale CET, bani de la Primărie şi ajutoare de la Guvern“, a spus primarul Gheorghe Nichita.


Prelungiri la proiecte


Aleşii au aprobat astăzi predarea proiectului de management al deşeurilor către Consiliul Judeţean şi prelungirea termenului până în 2013. Practic, depozitul de la Ţuţora nu va fi terminat în 2011. „Consiliul Judeţean va căuta să includă finalizarea depozitului de la Ţuţora şi acoperirea gropii de la Tomeşti pe un proiect cu finanţare europeană“, a spus Nichita. Mai mult, aleşii locali au aprobat prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor de reabilitare la Mănăstirea Golia până la sfârşitul lunii octombrie.


Totodată, consilierii au decis o rectificare bugetară în minus cu peste 10 milioane de lei. Banii au fost tăiaţi din cheltuielile personalului din învăţământ. Edilii au votat şi predarea terenului şi a clădirii în care funcţionează Căminul de Bătrâni „Sf. Constantin şi Elena“ către Fundaţia Caritatea.


Spaţiul va fi inclus în ansamblul imobiliar Palas. „Bătrânii nu vor fi mutaţi deocamdată din cămin, ci după ce va fi terminat noul spaţiu din Bucium“, a afirmat Nichita. Aleşii au propus şi preluarea unei finanţări pentru Aeroportul Iaşi de 10.000 de lei pentru ca aerogara să primească avizele necesare spre a deservi curse în spaţiul Schengen.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite