Iasi: Chiriile la apartamentele din Moldova intră la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile pentru închirierea imobilelor scad cu 50-100 de euro în perioada iunie-septembrie. Reducerea vine ca urmare a înjumătăţirii numărului de chiriaşi în sezonul cald, când studenţii pleacă în vacanţă. Chiriaşii se orientează spre locuinţe noi şi mobilate modern.

Venirea verii înseamnă pentru agenţii imobiliari o luptă pentru supravieţuire, mai ales în oraşele centre universitare. Pentru a atrage clienţii şi a ocupa imobilele aceştia ajung să lase şi câte un sfert din preţul practicat în restul anului. Este cazul Iaşiului, unde reducerile sunt cuprinse între 50-100 de euro. Astfel, chiria pe o lună a unei garsoniere este cuprinsă între 150-250 de euro şi 180-300 de euro în cazul apartamentelor cu 2-3 camere.


Diferenţă infimă între centru şi periferie


„Numărul chiriaşilor scade cu 50% pentru că studenţii pleacă în vacanţă. Scopul nostru este să nu ţinem goale imobilele. Unii le închiriază chiar şi sub preţul pieţei“, spune Sorin Filip, agent imobiliar. Spre deosebire de anii trecuţi, preţurile la închirierea imobilelor nu mai diferă atât de mult când vine vorba de zonă. „Între un apartament din centru şi unul de la periferie este o diferenţă de doar 50-100 de euro. Asta pentru că imobilele de la periferie sunt mai noi şi astfel se compensează“, mai spune Sorin Filip. Şi preferinţele chiriaşilor s-au modificat. Dacă înainte acceptau să locuiască într-o locuinţă fără mobilă, acum condiţii esenţiale sunt: să aibă centrală termică, termopane, mobilă, maşină de spălat, internet, electrocasnice şi de multe ori chiar şi aer condiţionat.


Chirii cu 50% mai ieftine la Suceava


În Suceava, cartierul Burdujeni rămâne locul cu cele mai accesibile preţuri la chirii, un apartament cu două camere nemobilat putând fi închiriat cu 100 euro. Cele mai mari preţuri sunt în cartierul Obcini unde un apartament cu două camere ajunge la 250 de euro. Cele din centru pot fi închiriate cu 180 de euro, iar cele din zona Zamca cu 150 de euro. În privinţa garsonierelor preţurile nu s-au redus foarte mult, în cartierul Burdujeni chiria fiind de aproximativ 80 de euro, iar în centru 130 de euro.

„Au scăzut preţurile aproape la jumătate. Anul trecut închiriam un apartament cu două camere cu 200 de euro, iar acum se găseşte şi la 100 de euro“, a declarat Maria Mihai, agent imobiliar. În cazul Botoşaniului, preţurile la chirii sunt identice cu cele din ultimii doi ani, pleacă de la 150 de euro pentru o garsonieră şi cresc cu câte 50 de euro pentru fiecare cameră în plus. În municipiul Vaslui, cele mai scumpe apartamente date spre închiriere sunt cele din Centru şi zona Traian, preţul fiind şi de 350 de euro.


La polul opus, cele mai mici chirii se găsesc la periferia municipiului Vaslui şi sunt de 100 de euro. Preţurile chiriilor din Piatra Neamţ variază între 100 şi 250 de euro lunar. Cele mai scumpe sunt apartamentele sau garsonierele din zona centrală a oraşului sau din cartierul Precista. Chiria cerută pentru apartamentele nemobilate este între 150 şi 200 de euro, iar pentru cele mobilate ajunge şi la 250 de euro. Pentru o garsonieră, proprietarii cer între 100 şi 150 de euro.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite