Iaşi: Cere două milioane de lei pentru tinereţea pierdută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Tudosie solicită daune pentru cei 15 ani de închisoare
Petru Tudosie solicită daune pentru cei 15 ani de închisoare

Petru Tudosie (85 de ani) a dat în judecată statul român pentru că şi-a pierdut cei mai frumoşi ani din viaţă în închisorile comuniste. 

Pentru 15 ani puşcăriile de la Piteşti, Gherla şi Aiud au fost locuinţa sa, iar după ce a fost dat afară de facultate, bătut, maltratat, umilit, a luat viaţa de la zero la 40 de ani. "Este evident că o condamnare politică a perturbat  în mod grav şi iremediabil  cursul normal al vieţii mele, mi-a fost furată cea mai frumoasă perioadă a vieţii , tinereţea şi pregătirea profesională, plus am fost împiedicat să-mi întemeiez o familie până la 50 de ani", a precizat Petru Tudosie, în plângerea adresată instanţei.

Cu părul nins, bolnav şi sprijinindu-şi bătrâneţele într-un baston  Petru Tudosie îşi duce zilele într-un apartament din cartierul Tătăraşi. Din când în când casa pensionarului se umple de copii şi nepoţi, care îl ascultă cum povesteşte despre suferinţele din perioada comunistă. Mărturie vremurilor sunt câteva sute de poze pe care Petru Tudosie le păstrează cu sfiinţenie în câteva albume. „ În anul 1946 era o atitudine reacţionară foarte puternică. Studenţii erau uniţi şi ştiau ce vor. Însă tot atunci  a fost ucis studentul medicinist Sergiu Iacovlov  împreună cu mai mulţi colegi am protestat în faţa facultăţii", îşi aminteşte Petru Tudosie, evenimentele care aveau să îi schimbe cursul vieţii. Fiind şi el unul din liderii studenţilor medicinişti care protesta împotriva regimului comunist şi lipea manifeste a fost arestat în anul 1948 pe când era în anul V de facultate. După un proces scurt a fost condamnat la 15 ani de detenţie pentru „uneltire contra ordinii sociale" împreună cu alţi 46 de colegi.

A fost „reeducat" la Piteşti

A fost trimis la închisoarea din Suceava, iar la scurt timp la renumitul peitenciar Piteşti pentru a fi „reeducat". „La Piteşti au început demascările unui procedeu diabolic de spălare a creierelor şi reeducare prin teroare şi crimă. Nu cred că ororile comuniste care s-au petrecut acolo vor fi descoperite vreodată. Eram bătuţi sistematic până ce scuipam sânge, iar eu am fost bătut chiar şi de colegul meu de clasă", povesteşte ieşeanul.  În 1952 a fost transferat la Gherla şi pentru că avea doar 44 de kilograme a fost trimis să se „refacă"  la un atelier de tâmplărie. Ulterior a fost trimis la muncă la mină în Baia Sprie. „La intrarea în lagăr am fost primiţi de locotenentul Alexandrescu, care ne-a încurajat: «Şi cel mai bun dintre voi, în doi ani nu va mai fi». Am fost reparetizat să muncesc într-o galerie la 300 de metri în subteran , unde pe 15 mai 1953 o placă de minereu de câţiva metri s-a desprins din tavanul galeriei, mi-a căzut pe spate şi mi-am pierdut cunoştiinţa", povesteşte  Petru Tudosie.

Cu toate că şi-a rupt un picior şi avea hemoragie la antebraţ nu a primit îngrijirile medical corespunzătoare, iar oasele fracturate s-au sudat greşit şi nu a mai putut niciodată alerga. În scurt timp a fost transferat la Aiud unde a executat 10 ani de pedeapsa. „Aidul a fost un adevărat mormânt fără cruce, o adevărată moarte civilă. Fără nume, fără personalitate, eram doar un număr care trebuia să răspundă la apelativul „banditule". Raţia zilnică de mâncare era compusă dintr-un polonic de lături pe care  trebuia să-l mănânc din castron fără lingură şi fără a băga mâna în mâncare, iar seara mi s-a servit acelaşi fel timp de zece ani , respectiv fiertură de arpacaş", povesteşte octogenarul. La Aiud s-a îmbolnăvit şi de tuberculoză.

A terminat facultatea de biologie cu nota 10

 În anul 1963 a ieşit din închisoare însă nimic din ceea ce lăsat afară nu mai era la fel. Soţia sa divorţase de el şi se recăsătorise, iar părinţii săi au fost declaraţi chiaburi şi le-a fost confiscat pământul. Cu toate că a făcut memorii să fie reînmatriculat la Facultatea de Medicină şi Farmacie acest lucru nu i-a fost aprobat şi astfel Petru Tudosie a fost nevoit să se angajeze ca asistent medical. La vârsta de 50 de ani s-a recăsătorit, iar după câţiva ani s-a înscris la Facultatea de Biologie pe care a terminat-o la 54 de ani cu media 10. A reuşit să se angajeze ca asistent de laborator şi alergolog.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite