Iaşi: Cere 500.000 de euro pentru suferinţele din timpul comuniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un octogenar din comuna Tomeşti cere daune morale pentru că a fost închis şi torturat în închisorile comuniste. Jan Matran (89 de ani) a cerut magistraţilor Tribunalului Iaşi să oblige statul român la plata sumei de 500.000 de euro drept despăgubiri.

În plângerea adresată instanţie ieşeanul menţionează că în anul 1950 a fost arestat pentru că s-a opus colectivizării. Pentru „instigare publică şi rebeliune contra funcţiunei publice" a fost condamnat la trei ani de închisoare corecţională. „Singurul motiv pentru care am fost arestat, condamnat şi bătut de organele de miliţie a fost faptul că am avut curajul să mă opun colectivizării şi am refuzat să semnez că mă înscriu cu terenurile avute la CAP", menţionează Jan Matran în plângerea adresată instanţei.

Bătut zilnic în închisoare

Cei trei ani de închisoare i-a executat la Gherla, Jilava şi Aiud „Pe toată perioada detenţiei, în special la închisoarea din Jilava mi-au fost aplicate zilnic torturi  şi corecţii, pe care şi acum le resimt", povesteşte octogenarul în plângerea adresată instanţei.  Acesta susţine că la Jilava locuia într-o cameră de 30-35 de locuri, cu 150-180 de persoane. „Ca să ne oxigenăm preţ de câteva minute ne aşezam pe burtă în dreptul uşii şi inspiram aerul, şi acela viciat", a precizat Jan Matran. La închisoarea din Jilava bărbatul spune că a îndurat cele mai crunte bătăi. „Am fost bătut la tălpi cu lopata şi conectat la magnetoul electric. Bătăile se petreceau într-o cameră, unde eram dus legat la ochi. Eram pus între două scaune cu o glugă pe cap, după care eram bătut bestial peste tot", menţionează octogenarul.  Jan Matran spune că din cauză că a fost închis pe nedrept i-a fost afectată şi viaţa familială, imaginea şi chiar sursele de venit

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite