Iaşi: Cer 1.500 de euro pentru fiecare zi de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Ungureanu şi Adrian Bouleţ au dat în judecată statul român  pentru că au stat degeaba în închisoare 11 luni. Cei doi ieşeni cer un milion de euro daune morale după ce au fost achitaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru tâlhărie şi complicitate la tâlhărie.

O eroare judiciară ar putea costa statul român un milion de euro daune morale şi aproape 30.000 de lei daune materiale. În anul 2006 Petru Ungureanu şi Adrian Bouleţ au intrat în vizorul anchetatorilor după ce o femeie şi un bărbat au reclamat că a fost tâlhăriţi. Potrivit rechizitoriului, pe 1 decembrie 2005 Adrian Bouleţ i-ar fi sustras lui Valeriu Bulea 195 de lei după ce acesta a părăsit o sală de jocuri mecanice din cartierul Tărăraşi.  La două săptămâni tânărul ar mai fi comis o faptă. 

Anchetatorii susţin că pe 16 decembrie a intrat într-un bloc de pe Aleea Rozelor şi în timp ce prietenul său, Petru Ungureanu (26 de ani) stătea la uşa imobilului, a lovit-o pe Crizantema Vornicu şi i-a furat geanta în care avea 1.700 de lei şi un telefon. „Despre tânărul care m-a lovit pot preciza că avea 20-25 de ani , înălţime de 1,65- 1,70, brunet, tuns scurt, ten măsliniu. L-aş putea recunoaşte pe acest tânăr dacă l-aş vedea. Cel de-al doilea care stătea de pază, era mai tânăr ca primul, tot ţigan. Nu cred că l-aş putea recunoaşte", a spus victima în faţa anchetatorilor.

Cu toate că Adrian Bouleţ are peste 1,80 metri, tenul alb, este şaten, iar pe Ungureanu victim a declarat că nu l-ar putea recunoaşte cei doi au fost aruncaţi după gratii şi au stat închişi 11 luni. „La recunoaşterea din grup presupusa victimă m-a indicat pe mine ca fiind autorul faptei, deşi nu corespundeam descrierii făcute de ea. Înainte să facă acest lucru l-am auzit pe unul dintre poliţişti când îi spunea că „e ăla cu giacă de blugi"", a spus Adrian Bouleţ.

11 luni de închisoare degeaba

Acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi în anul 2006 pentru tâlhărie, iar prietenul său pentru complicitate la tâlhărie. În timpul procesului însă Valeriu Bulea şi-a retras declaraţia şi a susţinut că nu Bouleţ i-a furat banii ci că „poliţiştii i-au indicat autorul". Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis că nu sunt suficiente probe care să-i incrimineze pe cei doi tineri şi i-au achitat în 2007.

„Din probele administrate în cauză nu se poate concluziona cu certitudine că tinerii indicaţi drept autor şi complice la comiterea faptelor sunt inculpaţii", se menţionează în motivarea sentinţei. Hotărârea a fost menţinută şi de Curtea de Apel Iaşi şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru cele 11 luni de închisoare cei doi tineri cer să fie despăgubiţi cu câte 500.000 de euro daune morale şi câte 14.400 de lei daune materiale. 

„În momentul arestării mele cei din familia mea au refuzat să mai ia legătura cu mine. Mi-am pierdut libertatea pe nedrept în momentul în care reuşisem să imi găsesc un loc de muncă, plătit decent pentru ca o zi mai târziu sa fiu arestat. Acum sunt închis pentru trafic de droguri, plătesc pentru ce am făcut, dar acea tâlhărie nu am comis-o eu", a spus Ungureanu. Adrian Bouleţ spune că  părinţii săi s-au înglodat în datorii pentru a putea plăti avocaţii. "Familia mea a trebuit să facă un credit la bancă, iar tatăl meu s-a întors din Grecia pentru a fi alături de mine. Mi-am pierdut locul de muncă, iar mama mea s-a îmbolnăvit", spune Adrian Bouleţ.

„Din păcate nu putem vorbi despre o eroare judiciară  şi nici măcar despre un exces de zel. Organele de cercetare penală  au ştiut de la început că nu cei doi au săvârşit fapta, însă rezolvarea unui dosar cu autori necunoscuţi  a primat în faţa adevărului. Arestarea celor doi, în condiţiile în care descrierile părţilor vătămate nu se potrivesc cu fizionomia lor, se putea întâmpla în Africa de Sud în vremea Apartheidului, atunci când dacă un alb săvârşea o infracţiune, întodeauna era arestat un negru", a declarat  Bogdan Tufeanu, avocatul celor doi tineri.

"Este dreptul lor şi pot apela la orice cale legală doresc", a declarat procurorul Carmina Pascal, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite