Vezi ce substanţe toxice se inhalează cu fumul de ţigară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O singură ţigară aduce în corpul fumătorului, dar şi în organismul persoanelor din jur aproximativ 4.000 de chimicale. De-a lungul timpului s-au descoperit în ţigări peste 50 de chimicale care modifică ADN-ul celular şi care duc la apariţia cancerului.

În România, o persoană din patru fumează zilnic, atrag atenţia specialiştii, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, marcată astăzi, 31 mai. Dacă luăm în considerare şi persoanele care inhalează, fără voia lor, fumul de ţigară, adică pe cele care fumează pasiv, putem estima că toată populaţia României fumează, măcar ocazional. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât fumul de ţigară, indiferent că este inhalat direct din ţigară sau „la mâna a doua", conţine câteva mii de substanţe, dintre care câteva sute sunt toxice, iar în jur de 50 au potenţial cancerigen.

Substanţa de bază din compoziţia ţigărilor este nicotina, nocivă prin faptul că este responsabilă de apariţia dependenţei. Ea se absoarbe în sângele fumătorului şi afectează activitatea creierului în aproximativ 10 secunde de la inhalarea primului fum, prin stimularea producţiei de neurotransmiţători care creează starea de bine. Creierul ajunge să se obişnuiască cu această stare de bine, iar în lipsa nicotinei, organismul intră în sevraj.

Află aici ce trebuie să faci pentru a te lăsa de fumat

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite