Cât ne costă promovarea Politehnicii Iaşi în Liga 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La primul sezon de la reînfiinţare, echipa de fotbal din Copou a înghiţit aproape 1.000.000 de euro din două direcţii, ambele fiind însă finanţate din banii ieşenilor. Aceeaşi sumă este prevăzută de la bugetul local să finanţeze echipa şi în sezonul următor, în care Poli doreşte să revină în Liga 1.

Retrogradarea Politehnicii Iaşi în Liga 2 a avut efecte vizibile şi în ceea ce priveşte sumele de bani alocate de municipalitate pentru susţinerea „sportului rege“ la Iaşi.


La începutul lui 2010, când Poli încă evolua pe prima scenă fotbalistică a ţării, edilii Iaşiului au alocat prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean (FSI) nu mai puţin de 8.000.000 de lei din banii publici pentru finanţarea sportului local până la finalul anului. Din această sumă, aproape 6.000.000 de lei au luat calea Copoului.


Buget înjumătăţit în 2011


La începutul acestui an, edilii au votat bugetul pentru sport aferent în 2011. Faptul că echipa de fotbal evolua la acel moment în Liga 2 a dus la înjumătăţirea sumei, respectiv 4.000.000 de lei. Aşa cum s-a întâmplat mai mereu, finanţarea din banii publici a fost majoritară la echipa de fotbal şi în sezonul recent încheiat.


„Pentru sezonul 2010-2011, am alocat 900.000 de euro la echipa de fotbal“, a declarat Romeo Olteanu, directorul FSI. Bugetul lui Poli a mai fost rotunjit în sezonul trecut şi de contribuţia prin contract de asociere în participaţiune de la SC Fotbal SA, respectiv Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Iaşi, cu 400.000 de lei, respectiv aproape 100.000 de euro.


Astfel, ieşenii au scos din buzunare în sezonul trecut aproape 1.000.000 de euro pentru Poli. De aceşti bani, ACSMU şi-a făcut o echipă din jucători împrumutaţi sau veniţi gratis cu care a încheiat campionatul pe locul 6, la 10 puncte distanţă de ultimul loc care asigura promovarea în Liga 1.


Trebuie menţionat că finanţarea de la bugetul local se face pe un an calendaristic, în timp ce bugetul unui club se calculează pe un an competiţional.
Din acest motiv, ACSMU Poli Iaşi are asigurat până la finele anului, respectiv în prima jumătate a sezonului 2011-2012, suma de 500.000 de euro, bani incluşi în finanţarea aprobată de edili la începutul lui 2011.


Acelaşi buget, aceleaşi condiţii, alte obiective


Deşi bugetul alocat sportului în 2012 va fi aprobat abia peste jumătate de an, oficialii clubului din Copou au anunţat deja că se bazează pe 1.200.000 de euro, din care un milion va reprezenta contribuţia de la bugetul local, iar restul se doreşte a fi obţinut prin intermediul sponsorizărilor. Problema este că nu sunt mari diferenţe între situaţia de la Poli de acum un an şi cea din prezent. În ambele cazuri, echipa este în criză de jucători, cu acelaşi buget şi fără posibilităţi optimiste de a realiza ceva transferuri până la începerea noului sezon de Liga 2.


În ciuda acestor probleme, conducătorii clubului nu concep ca Poli să nu promoveze la finele acestui sezon. Singurul lucru sigur în prezent este faptul că ieşenii sunt cei care vor primi nota de plată.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite