Iaşi: Ai nevoie urgentă de bani? Amanetează-ţi căţelul!
0Cei care vor să facă repede rost de bani pot lăsa la o casă de amanet din oraş nu doar telefoane sau televizoare, ci şi animalele de companie. Iniţiatorul afacerii primeşte animale timp de maxim 20 de zile şi percepe o dobândă de 1% pe zi la suma împrumutată.
Patronul unei case de amanet din Iaşi primeşte drept garanţie pentru banii împrumutaţi câini şi pisici de rasă. Administratorul a pus în aplicare ideea de trei săptămâni şi are deja câţiva clienţi. „Am venit cu această soluţie pentru că atât a mai rămas de amanetat. Persoanele care doresc să plece în concediu îşi pot lasă câinii şi pisicile la noi. Astfel, fac rost şi de bani pentru vacanţă şi are şi cineva grijă de animalele lor", crede Eugen Vlad, administratorul casei de amanet.
Pentru ca animalul de companie să poată fi lăsat zălog trebuie să fie de rasă, să aibă carnet de sănătate actualizat şi să nu fie mai bătrân de 2 ani. Valoarea i se stabileşte ad-hoc. „Omul vine cu căţelul la noi. Ne uităm pe Internet, vedem cât costă şi-i dăm 60% din valoare. Comisionul este de 1% pe zi", a precizat Vlad. Până acum au fost lăsaţi gaj un chiuaua şi un ciobănesc german.
200 de lei pentru un chiuaua
Proprietarul primului a primit 200 de lei şi l-a recuperat după cinci zile. Practic, casa de amanet a avut un câştig de 10 lei. În acest interval, câinele a fost ţinut într-o cuşcă amenajată de administrator în curtea casei proprii, a fost plimbat zilnic şi hrănit. Durata maximă a „împrumutului" este de 20 zile, plus încă lună, perioadă de graţie. „În cazul în care rămânem cu ele, ori le scoatem la vânzare, ori el donăm. Dacă ieşim în pierdere măcar bucurăm pe altcineva", a adăugat Vlad. Unii proprietari de animale găsesc ideea amanetării animalului de companie binevenită.
„Mi se pare o idee bună. Decât să dau 50-60 de lei pe zi la o pensiune pentru animale, mai bine îl las în amanet. Fac şi rost de bani, iar când vin după el plătesc un comision rezonabil", a spus Ioan V., proprietarul unui bichon.
La aceeaşi casă de amanet ieşenii pot lăsa, pe lângă bijuterii sau telefoane, şi aragaze, maşini de spălat, televizoare, icoane, ochelari de firmă sau chiar cavouri. „Cavoul se primeşte prin procură. Dacă persoana îşi respectă contractul, procura se anulează. Până acum ieşenii care au pus gaj cavourile şi-au respectat contractul", a menţionat Eugen Vlad.
Pentru toate obiectele inedite se percepe un comision de 1% pe zi. În cazul în care oamenii nu vin să îşi recupereze obiectele acestea sunt scoase la vânzare după o lună.
Sorin Boazu Foto: Florin Chirica

Sentimentele nu se vând la amanet. Câinele meu, Cannelle, este parte a familiei. Ar fi ca şi cum mi-aş gaja propriul fiu.
Sorin Boazu
Stăpân al unui câine de rasă