Iaşi: Bolnavii stau la rând pentru sănătate până în primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dobrin face bai galvanice la baterie, Lucia îşi tratează varicele prin tehnica Mofete
Vasile Dobrin face bai galvanice la baterie, Lucia îşi tratează varicele prin tehnica Mofete

Listele de aşteptare la Spitalul de Recuperare sunt întocmite cu cel puţin trei luni înainte. Doctorii spun că în general în sezonul rece este o avalanşă de pacienţi. Cei care nu vor să aştepte pot să se interneze în saloanele cu confort sporit unde trebuie să achite câte 30 de lei pe zi.

Anual, 20.000 de pacienţi beneficiază de electro şi hidroterapie, împachetări cu parafină, băi galvanice sau în sulf, masaje şi kinetoterapie la Spitalul de Recuperare Iaşi. Aceştia îşi fac programare cu trei luni înainate pentru a putea prinde un loc în saloanele unităţii medicale.

Doctorii spun că, mai ales în sezonul rece, cererile de tratament sunt foarte mari. În prezent, orice pacient care se prezintă la spital cu dorinţa de a urma terapiile de vindecare trebuie să aştepte până anul viitor ca să poată primi îngrijiri.

30 de lei, ziua de internare la confort sporit

„La Neurologie lista este completă şi pentru luna ianuarie. Un pacient poate fi internat la noi abia din februarie“, spune doctorul Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare. Pacienţii sunt supăraţi că termenul de aşteptare este atât de mare.

„În februarie am fost operată de două hernii de disc, şase luni am stat ca să mă refac, iar alte două am aşteptat ca să pot veni. Este destul de mult şi în plus este o aglomeraţie permanentă aici“, spune Tinca Manolache (54 de ani), din Ţibana, venită la electroterapie. Există însă şi varianta ca internarea să se facă peste lista de aşteptare.

„O zi de spitalizare în saloanele cu confort sporit costă 30 de lei, iar în medie este nevoie de 12 zile de tratament, deci 360 de lei. La Neurologie sunt 10 locuri la confort sporit“, mai spune doctorul Baltag. Încă de la primele ore ale dimineţii coridoarele de la parterul spitalului sunt aglomerate de bătrâni care stau la uşa sălilor în care se fac tratamente.

Sute de pacienţi vin zilnic la baza comună

Încolonaţi, aceştia se uită nerăbdători la ceas pentru a vedea când le vine rândul. De cum intri pe uşa bazei comune te izbeşte un miros puternic de plante folosite la ceai. Aici este Secţia de Hidroterapie, unde se calmează durerile cu ajutorul vaporilor de apă fierbinte cu plante. În medie, 16 persoane fac zilnic astfel de băi în mentă.

În următorul salon se află pacienţii cu boli lombare sau cervicale şi care se tratează cu împachetări cu parafină şi băi galvanice.

„Mă simt foarte bine după ce ies de aici. Parcă-mi ia durerea cu mâna“, spune Vasile Dobrin (60 de ani), venit din Neamţ. Vedeta bazei comune este însă bazinul cu sulf. Câte 200 de persoane vin aici în fiecare zi. „Deşi miroase urât, este sănătate curată. Ne simţim foarte bine şi putem auzi şi bancurile bărbaţilor din salonul vecin“, glumeşte una dintre pacientele din bazin.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite