Iaşi: Bazarul din curtea poliţiştilor locali (Foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marfa comercializată fără autorizaţie în pieţe ajunge în depozitul de la Poliţia Locală Iaşi (Foto: Florin Chirica)
Marfa comercializată fără autorizaţie în pieţe ajunge în depozitul de la Poliţia Locală Iaşi (Foto: Florin Chirica)

Sute de kilograme de bunuri vândute ilegal în oraş ajung într-o cameră de la Poliţia Locală. Nu este zi în care oamenii legii să nu descopere în pieţele municipiului comercianţi care încearcă să fenteze statul. Pe lângă clasicele ţigări şi sticle cu băutură din Republica Moldova, plasturii par să ocupe un loc important pe lista mărfurilor ilicite.

În spatele unei uşi încuiată în permanenţă şi asigurată cu un sigiliu, mărfurile confiscate de la comercianţii ambulanţi aşteaptă ca, o dată la aproximativ şase luni să fie ridicate şi valorificate legal de finanţişti. Încăperea pare un minimarket, având în vedere diversitatea produselor.

Citeşte şi: Iaşi: Poliţiştii locali au dat sute de amenzi şoferilor

Un uşor miros de naftalină pluteşte în aer. „Banalul leocoplast pare să fie la putere acum. Este ieftin şi se dă cam cu un leu cutiuţa", spune Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi. Principalii „donatori" de mărfuri ilicite par să fi rămas tot cetăţenii din Republica Moldova, dovadă numeroasele procese verbale care însoţesc pungile în care sunt ambalate bunurile.

Fiecare pachet ascunde alte, şi alte mărfuri. Dacă cineva spera că va realiza un profit rapid vânzând câteva zeci de perechi de ochelari pentru vedere, alţii ofereau înainte de a fi prinşi de poliţiştii locali detergenţi, tuburi de pastă pentru dinţi, colanţi dar şi obiecte de lenjerie intimă.

Ciorapi cu model şi chiloţi cu dantelă

Ciorapii de damă cu model şi lenjeria intimă ocupă un loc de cinste în bazarul de la Poliţia Locală Iaşi

„Unele sunt chiar pretenţioase. Sunt ciorapi în culori vii, cu model sau chiloţi cu dantelă", mai spune Nicoleta Deciu.

O dată la aproximativ 6 luni, toate bunurile sunt centralizate de o comisie specială din care fac parte un reprezentant al Direcţiei de Finanţe, un poliţist, dar şi un reprezentant al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului. „Bunurile se pun pe categorii după care se stabileşte dacă acestea pot fi valorificate sau distruse", a explicat Nicoleta Deciu.

image

Bunurile alimentare sunt, de regulă, duse la centrele sociale. „Bunurile confiscate devin proprietatea privată a statului şi sunt valorificate de ANAF. Se dau anunţuri periodice cu bunurile scoase la vânzare, iar preţurile lor sunt afişate pe site-ul instituţiei. De regulă, principalii clienţi sunt societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate", a  precizat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene Iaşi.

Iaşi: Fierul vechi le-a căzut greu la buzunar (FOTO şi VIDEO)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite