Iaşi: Bagă milioane de euro în şinele de tramvai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali au aprobat într-o şedinţă extraordinară contractarea unui nou împrumut de 50 de milioane de euro. După ce au cheltuit în doi ani 200 de milioane de lei luaţi de la banca Dexia, şefii Primăriei şi-au dat seama că au vistieria goală şi că au nevoie de încă 51,2 milioane de euro.

Ca să aibă bani de refacere a trei tronsoane de linii de tramvai, pentru 50 de autobuze noi, să termine groapa de gunoi de la Ţuţora, dar şi să acopere craterul de la Hala Centrală, şefii municipalităţii susţin că au nevoie de 21,2 milioane de euro. Alte 30 de milioane sunt necesare pentru co-finanţarea a 12 proiecte estimate la 152 de milioane de euro din fonduri europene. Investiţiile pe care şefii municipalităţii vor să le deruleze cu bani nerambursabili sunt în stadiul documentaţiilor, cu excepţia celui de amenajare a zonei de agrement Ciric.

Noul împrumut aprobat cu abţineri

Soluţia găsirii unei finanţări rapide găsită de edili şi aprobată de o parte din aleşii locali este cea a contractării unui nou credit bancar. „A lua împrumutul astăzi şi a-l plăti în 20 de ani este un lucru avantajos. Cu banii din buget nu putem decât să menţinem funcţional oraşul“, a afirmat primarul Gheorghe Nichita. Proiectul de hotărâre prezentat astăzi în grabă într-o şedinţă extraordinară a fost aprobat cu 15 voturi, iar alţi 12 aleşi locali s-au abţinut.

 „Proiectele pentru care se doreşte contractarea unui nou împrumut sunt consumatoare de bani şi nu aduc venit pentru a plăti ratele şi dobânzile la credit. Cu excepţia investiţiei de la Ciric, a autobuzelor şi poate a gropii de gunoi, în toate celelalte doar se bagă bani“, a spus consilierul Sorin Ionescu. Pe de altă parte, alesul local Radu Botez, care a votat proiectul de contractare a împrumutului a solicitat informaţii privind modul în care creditul Dexia a fost folosit. Jumătate din cei 200 de milioane de lei au fost alocaţi pentru asfaltări. Din acest împrumut s-au mai dat bani pentru modernizarea iluminatului public şi la groapa de gunoi de la Ţuţora.

Primăria va deschide ofertele băncilor interesate să ofere împrumutul pe 18 iunie.

Investiţiile pentru credit
- Linie de tramvai Bucşinescu-3 milioane de euro;
- Linii de tramvai Tătăraşi-2,5 milioane de euro;
- Linie de tramvai Nicolae Iorga-2,2 milioane de euro;
- Achiziţii 50 de autobuze-10 milioane de euro;
- Managementul deşeurilor-1,5 milioane de euro;
- Pasajul de la Hala Centrală-2 milioane de euro;
- La alte 12 proiecte de investiţii cu bani UE este necesară o co-finanţare de 30 de milioane de euro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite