Iaşi: Apartamente ieftine de închiriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii imobiliari estimează că, din cauza crizei, preţurile vor creşte din septembrie cu cel mult 10%.

Ieşenii care au apartamente de închiriat lasă din preţ ca să nu-şi piardă locatarii. Chiriile au scăzut cu peste 40% faţă de anii trecuţi. „Un apartament cu două camere din zona Copou, pe care l-am închiriat în 2008 cu 400 de euro lunar, anul acesta s-a dat cu 220 de euro“, a explicat Ionela Cimbală, broker imobiliar.

Sezon de căutat chirii
Principalii beneficiari ai acestor reduceri sunt studenţii. De la apartamente dotate cu minimul necesar, cei care merg la cursuri îşi permit acum dotări precum maşină de spălat, frigider, aragaz şi mai ales centrală termică, considerată indispensabilă în contextul majorării preţului la gigacalorie. Dintre studenţi, cei mai mulţi care stau cu ochii după anunţurile din ziar sau care trec pe la agenţiile imobiliare sunt „boboci“.

„Mai mult de 50% din studenţii care-şi caută apartament sunt cei care încep acum facultatea şi care au auzit de la cei din anii mai mari că cele mai bune oferte se găsesc în iulie-august“, a declarat Roxana Dramu, consultant imobiliar.

Tinerii se mută lângă facultate
Pentru tinerii de la Politehnică, cele mai avantajoase sunt apartamentele din Tudor, Podu Roş şi Nicolina, în timp ce „cuziştii“, care nu vor să scoată mulţi bani pentru o chirie în Copou, se orientează spre Gară, Billa, Canta şi Păcurari. O alternativă deloc neglijabilă o reprezintă şi vilele, unde studenţii pot împărţi câte doi o cameră.

„Cu 400 de euro lunar se găsesc vile cu trei camere în Copou, la o suprafaţă de 140 de metri pătraţi, adică cât un apartament cu trei camere în Centru la aceeaşi bani“, a precizat Ionela Cimbală. Un fenomen tot mai amplu semnalat în ultimul an este relocarea studenţilor către apartamente cu chirii care au scăzut între timp.

„De anul trecut, tot mai mulţi tineri fie îşi renegociază contractele, fie se duc în altă parte dacă proprietarii nu sunt rezonabili“, a indicat Cimbală. Previziunile arată că tarifele nu vor exploda în septembrie, aşa cum se întâmpla până acum. „Ne aşteptăm să crească preţurile doar la apartamentele de lux, căutate mai mult de studenţii străini. Pentru cele normale, estimăm o majorare a chiriilor de până la 10%“, a încheiat Roxana Dramu.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite