Iaşi: Anca Haraga: „Vreau să creez valori, nu succese“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de doar 19 ani a iniţiat zeci de proiecte şi s-a implicat în organizarea la Iaşi a festivalurilor internaţionale.

Anca îşi aminteşte cu plăcere de toate experienţele liceului. Mai întâi, s-a ocupat de organizarea unui schimb de experienţă cu Liceul Ştiinţific Statal “Enrico Fermi“ din Bologna şi a vizitat la rândul ei ţinuturile italiene, ocazie cu care a ajuns să vorbească la perfecţie italiana. S-a implicat în organizarea şi promovarea renumitului festival de scurtmetraje „Futur Shorts“.

Proiectul care a marcat-o cel mai mult a fost „Science Week“, un proiect personal, iniţiat de Anca. Ieşeanca a colaborat cu diverse facultăţi, firme de cercetare, şi Grădina Botanică, pentru a organiza concursuri, laboratoare demonstrative prin care elevii să abordeze materiile într-un mod creativ, practic, sau chiar amuzant.

„Dintre toate proiectele, această activitate m-a marcat cel mai mult deoarece m-am ocupat intens de partea de organizare, căutare de sponsori şi promovare. Proiectul a ajuns să fie un succes şi este continuat de elevii de la Negruzzi“, a spus Anca Haraga.

A câştigat detaşat titlul de „Elevul anului“
Anul trecut, tânăra căuta sponsorizări pentru a doua ediţie a „Science week“ şi a aflat despre Fundaţia „Dinu Patriciu“. „Am căutat criteriile de eligibilitate pentru a participa la Gala Premiilor în Educaţie, am văzut că mă încadrez şi mi-am spus să particip“, ne-a spus Anca.

Concursurile interna-ţionale şi naţionale la care a participat, activităţile extra-şcolare, proiectele pe care le-a coordonat i-au adus premiul de „Elevul Anului“ în 2009, din cei 264 de elevi participanţi. „Cei de la fundaţie au tras concluzia că am avut în fiecare lună din anul şcoalar 2008-2009 câte un proiect personal“, a zis fata cu modestie.

Admisă la patru universităţi din Europa
Ieşeanca a terminat liceul cu nota 10 pe linie, a luat examenul de bacalaureat cu zece şi a fost şefă de promoţie. Pentru învăţământul superior, singura ei opţiune a fost să se înscrie la cinci universităţi din Europa, fiind acceptată la patru dintre ele.

Anca a ales London School of Economics deoarece a fost tot timpul pasionată de matematică, informatică şi economie. „Eleva anului“ va investi premiul de 5.000 de euro de la Gala Premiilor în Educaţie în plata taxei de şcolarizare pentru primul an de facultate. Pentru continuarea studiilor în Londra, Anca va căuta o sponsorizare, sau se va angaja. După facultate, ieşeanca intenţionează să revină în ţară.

Profil
NăscutĂ. 18 ianuarie 1991.
Studii. Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, Iaşi.
Familie. Singură la părinţi.

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!
Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie. Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiile-
ineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: Bdul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti, România, cod poştal 012013. Sub mesajul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Ce-i place
Fetei îi place să citească, să se uite la filme şi să iasă în oraş cu prietenii. Anca este pasionată de fotografie şi este înnebunită după limbile străine, în special engleza, germana şi italiana.

Ce nu-i place
„Nu mi-ar plăcea să pierd bursa de studii de la London School of Economics pentru că din anul doi ar trebui să caut sponsorizări sau un loc de muncă“, a mărturisit Anca.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite