Iaşi: Amendat pentru un câine nesterilizat (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ieşean din Aviaţiei a fost sancţionat cu 500 de lei pentru că avea în curte un patruped pe care nu-l dusese la veterinar. Obligaţia de a-şi steriliza animalele de companie îi lasă indiferenţi pe mulţi dintre stăpâni.

Constantin Vatră (54 de ani), pensionat pe caz de boală, blestemă şi acum momentul când a lăsat un poliţist local să-i intre în curtea casei din cartierul Aviaţiei,  pentru a vedea dacă câinele din cuşcă este sau nu sterilizat.

„M-am trezit acasă cu procesul-verbal şi amenda de 500 de lei pentru că nu îl sterilizasem. Culmea e că la scurt timp a şi murit câinele. Acum vreau să-mi iau unul de la padoc, gata verificat de medici“, spune cu necaz Constantin Vatră.

Vecina lui, Maria Panache, nu se lasă însă atât de uşor intimidată chiar dacă valoarea amenzii poate ajunge până la 1.500 de lei. „Nu vreau să sterilizez căţeluşa de câteva luni. Am auzit că au venit poliţiştii locali la noi în cartier să le spună oamenilor să-şi sterilizeze câinii, dar eu nu eram acasă. Dacă primesc amendă, o plătesc şi gata“, spune ieşeanca.

În caravana mobilă pentru sterilizarea patrupedelor de la Salubris, se munceşte cu spor. „Am o căţeluşă la care ţin ca ochii din cap.  Se ocupă acum doamna doctor de ea şi am emoţii. Am sterilizat-o acum câteva zile şi a avut complicaţii“, spune şi Mariana Fărăoanu.

„În India au vaci sfinte, noi avem câini sfinţi“

Sterilizarea pare însă să devină cea mai blândă metodă de reducere a numărului câinilor fără stăpân de pe străzile Iaşiului. În urmă cu câteva zile, Comisia pentru Administraţie Publică din cadrul Camerei Deputaţilor şi-a dat acordul pentru eutanasierea maidanezilor, dar decizia finală urmează să fie luată în plenul Camerei.

Astfel, exterminarea animalelor ar rămâne la aprecierea Consiliului Local, şi s-ar face la două săptămâni de la ridicarea câinelui de pe stradă, dacă acesta nu este revendicat de cineva.

„Dacă legea nu prevede clar eutanasierea lor, nu rezolvăm nimic. Oriunde am fost în lume nu am văzut aşa ceva. În India au vaci sfinte, noi avem câini sfinţi. Iubitorii de animale nu au decât să adopte unul în perioada respectivă şi să aibă grijă cu adevărat de el“, a precizat Constantin Neculau, consilier local. De altă părere este colegul său Sorin Ionescu. Consilierul local spune că, din punctul său de vedere, omorârea câinilor fără stăpân nu e o soluţie.

„Eutanasierea nu este o soluţie, dar nici nu-mi place să trăiesc cu ei lângă mine. Aş fi de acord însă cu o colectare ordonată şi eficientă a lor de pe străzi, şi internarea lor în padocul de la Tomeşti care nu se mai termină. Această operaţiune ar trebui să se facă în maxim 2-3 luni“, este de părere Sorin Ionescu. 

Vezi ce părere au ieşenii despre câinii vagabonzi:

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite