Iaşi: Agenţii imobiliari îşi cheamă clienţii la bară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre trusturile de profil i-au dat în judecată pe ieşenii care au apelat la serviciile lor, dar au „uitat“ să plătească. Reprezentanţii agenţiilor susţin că aceste cazuri s-au înmulţit în ultimele şase luni, dar în schimb au câştigat majoritatea proceselor.

O familie de ieşeni a fost dată în judecată de un trust imobiliar din centrul oraşului pentru că nu şi-ar fi plătit comisionul stabilit printr-un contract.

Reprezentanţii agenţiei au cerut de la Cristina şi George V. suma de 7.807 lei pentru că au intermediat cumpărarea de către aceştia a unui apartament. În plângerea adresată instanţei, angajaţii trustului imobiliar susţin că, anul trecut, au vizitat împreună cu cei doi ieşeni locuinţa pe care, în cele din urmă, au cumpărat-o. „Pârâţii nu şi-au îndeplinit obligaţiile din contract, respectiv plata onorariului reclamantului“, se precizează în plângerea adresată judecătorilor.

Comision de 3%

Pentru că au intermediat cumpărarea apartamentului de către Cristina şi George V., agenţia imobiliară ar fi trebuit să primească 3% plus TVA din 52.000 de euro, preţul imobilului. Pentru că nu şi-au primit banii, trustul i-a dat în judecată pe ieşeni şi au câştigat procesul la Judecătorie. Însă Cristina şi George V. au făcut recurs. Aceştia susţin că au fost dispuşi să plătească doar o parte din onorariu pentru că ei consideră că agenţia imobiliară nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile menţionate în contract. „Nu am fost informaţi în legătură cu situaţia juridică a imobilului şi cu faptul că, din cauza datoriilor mari la cheltuielile de întreţinere, asociaţia de proprietari de care aparţine imobilul are probleme juridice cu furnizorul de utilităţi“, susţin ieşenii.

Aceştia spun că au fost în situaţia de a fi debranşaţi de la apă caldă. Mai mult, agenţia nu i-ar fi ajutat să obţină  extrasul de carte funciară.  Judecătorii Tribunalului Iaşi vor stabili cine are dreptate în luna octombrie, atunci când va fi reluat procesul.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Iaşi spun că  în ultimele şase luni s-a dublat numărul persoanelor care nu îşi plătesc comisioanele datorate agenţiilor. „Astfel de cazuri s-au înmulţit considerabil. Însă aproximativ 90% dintre ele le câştigăm. Majoritatea sunt de acord să ne dea banii după ce îi chemăm la conciliere. Cu foarte puţine persoane ajungem să ne şi judecăm“, a susţinut Raluca Ciortan, managerul Departamentului Intermedieri în cadrul unui trust imobiliar.

Unii ieşeni semnează contractul cu o agenţie, merg şi văd un apartament, iar apoi se înţeleg cu proprietarul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite