Iaşi: Abuzuri urbanistice cu avizul Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Palas se numără printre construcţiile care nu respectă reglementările monumentelor istorice. Multe vile au fost construite fără să aibă o infrastructură stradală în regulă, precum cele din Galata şi CUG.

Aproape trei ani au trecut de când Iaşiul trebuia să aibă un nou Plan Urbanistic General (PUG). „Prevederile din cadrul unui asemenea document stabilesc unde nu este permis să se construiască în funcţie de spaţiul verde, amplasamentul monumentelor istorice, regim de înălţime al clădirilor şi infrastructura stradală“, a declarat Constantin Neculau, consilier local şi membru în Comisia de Urbanism.

Citeşte şi:

Haos urbanistic cu acte în regulă în Iaşi

Din cauză că noul PUG nu este finalizat, a fost prelungită valabilitatea vechiului document, întocmit în 1999, când nu se preconiza explozia pieţei imobiliare din Iaşi. În felul acesta municipalitatea a acordat autorizaţii de construcţie care contravin specificului local.


Avize care transformă monumentele în istorie


„Şantierul de la Palas nu are ce căuta la mai puţin de 100 de metri de Palatul Culturii şi de ruinele Curţii Domneşti. Un alt caz unde s-a acordat aviz de construcţie lângă un monument istoric este cel al Turnului de 36 de etaje de lângă Biserica Albă“, a indicat Sorin Ionescu, consilier local şi membru în Comisia de Urbanism.

Alte exemple includ neadaptarea construcţiilor la infrastructura stradală, dar şi la regimul de înălţime „Cartierul de case noi apărut în Galata nu beneficiază de o infrastructură cu străzi suficient de late şi care să urmeze un traseu clar, dar totuşi constructorii au primit aviz. În ceea ce priveşte regimul de înălţime, între strada Smârdan şi Facultăţile de la Politehnică sunt prevăzute clădiri înalte, dar în zonă s-au făcut clădiri mici“, a explicat Radu Botez, consilier local şi membru în Comisia de Urbanism.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite