Iaşi: A început viaţa nouă în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petronela Chrysanthou este una dintre sutele de ieşence care şi-au întemeiat o familie peste hotare. Femeia este căsătorită de 13 ani cu un britanic, au împreună un băiat, iar de câţiva ani lucrează cu jumătate de normă la o grădiniţă.

Acum 13 ani, Petronela (45 de ani) lucra încă în Iaşi în industria textilă, la sucursala unei firme din Anglia. Era şefa de creaţie şi câştiga bine. „Aveam un salariu de două ori şi jumătate mai mare decât cel al unui angajat pe aceeaşi funcţie dintr-o firmă românească“, îşi aduce aminte Petronela.

Acolo l-a întâlnit pe Chrys, un englez care avea să-i devină soţ. El coordona sala de croitorie şi supraveghea calitatea producţiei. „Am devenit prieteni. Amândoi eram singuri, iar la un an după ce ne-am cunoscut m-a invitat în Anglia să-i cunosc familia“, povesteşte Petronela.

A stat patru ani acasă

În timpul vizitei pe meleagurile natale ale lui Chrys ieşeanca a făcut pasul cel mai curajos din viaţa ei. A rămas acolo şi s-a căsătorit cu Chrys, care şi-a găsit la scurt timp un loc de muncă, ca administrator la o închisoare. După ce bărbatul s-a angajat, cuplul s-a putut stabili în Marea Britanie.

La nici doi ani a apărut pe lume Robert, în prezent elev la o şcoala de elită. „Ne-am mutat într-o zonă bună. Robert a intrat prin concurs la şcoala secundară. Face cursuri de pian, tenis şi fotbal în particular, cursuri pe care le plătim separat“, mai spune femeia. Petronela n-a lucrat în primii patru ani după ce s-a stabilit în Marea Britanie pentru că nu ştia limba engleză, dar şi pentru că dorea să se ocupe personal de creşterea copilului.

„Engleza mea nu era prea bună şi am preferat să stau acasă cu Robert şi să învăţ şi limba în acest timp. Am luat cursuri de engleză, după care am studiat NVQ2 şi NVQ3, cursuri necesare pentru creşterea şi educarea copilului, iar acum lucrez part-time într-o grădiniţă“, adaugă Petronela. Femeia mărturişeşte că nu s-a simţit niciun moment discriminată la locul de muncă.

„La serviciu lumea este prietenoasă, n-am avut niciun fel de probleme cu cei de la grădiniţă“, spune femeia. Petronela este decisă să nu revină în ţară. „Să mă întorc în România?! Numai în cazuri extreme. Băiatul trebuie să studieze aici. În plus, şi financiar ne este bine“, spune decisă Petronela.

Topul ţărilor de destinaţie în 2009
- Canada: 2.045 de persoane;
- Germania: 1.938 de persoane;
- SUA: 1.793 de persoane;
- Italia: 984 de persoane.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite