Iaşi: A cedat uniforma ca să poată întreţine familia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Achiţi s-a despărţit de colegi pentru a le asigura copiilor şi soţiei un trai mai bun
Vlad Achiţi s-a despărţit de colegi pentru a le asigura copiilor şi soţiei un trai mai bun

Doborâţi de neajunsurile financiare, angajaţi ai MAI din Iaşi aleg să plece în străinătate pentru un salariu mai bun. Statul n-a reuşit să-i ofere unui jandarm demisionar un salariu decent, pe care l-a găsit însă la un fermier din Danemarca.

Ieşeanul Vlad Achiţi (29 de ani) şi-a dat demisia din Jandarmeria Iaşi săptămâna trecută, imediat cum a aflat că i se va reduce şi norma de hrană. A fost o decizie grea, spune tânărul, pentru că, în 2004, când şi-a ales această meserie, visa să rămână în slujba cetăţeanului toată viaţa. De câteva zile este în Danemarca şi lucrează la o fermă de porci. Câştigă 13.000 de coroane daneze pe lună (aproximativ 7.200 de lei) bani cu care îşi va permite să-şi îngrijească familia din ţară.


„Vă dau cuvântul meu că, dacă n-aş fi avut soţie şi doi copii mici, şi rată la apartament, aş fi fost dispus să îndur oricât pentru a rămâne în Jandarmerie. Nu puteam însă să-mi oblig familia să sufere de foame“, a spus cu amărăciune Vlad Achiţi.


Copleşit de rate şi cheltuieli pentru copii


Din salariul de aproximativ 1.700 de lei, în urma reducerilor, urma să mai ia doar 1.100 de lei, în vreme ce soţia sa câştigă 800 de lei, indemnizaţia de creştere a copilului. „Cei doi copii au 8 luni, respectiv 5 ani. La un calcul simplu, rata de 1.200 de lei, 300 de lei grădiniţa, 150 de lei întreţinerea, ne mai rămâneau 250 de lei din care trebuia să plătim gazul, curentul, pampersul pentru copii şi laptele. Nu mai zic că după toate astea mai trebuia să mâncăm şi noi“, a explicat fostul jandarm. La un moment dat, în speranţa că va putea munci în continuare în ţară, s-a gândit să-şi amenajeze o cultură de sparanghel. Entuziasmul său s-a lovit însă de veşnica problemă: lipsa banilor.


Cinci demisii de la începutul anului 2011


„Dacă guvernanţii găseau o soluţie să cumpărăm fără adaosurile astea atât de mari eram şi acum în ţară. Cu 3,4 lei kilogramul de cartofi şi 5 lei cel de mere e greu să supravieţuieşti“, a adăugat ieşeanul. Odată cu Vlad Achiţi, un alt coleg şi-a dat demisia din Jandarmerie, pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit. „În total, de la începutul anului sunt cinci persoane care au demisionat. Fiecare îşi face calculele să vadă cum îşi poate întreţine mai bine familia. Este greu, dar sperăm să treacă cât mai repede această perioadă“, a declarat Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite