Iaşi: 2.400 de lei, preţul geloziei pe mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Abutoaiei (35 de ani), patronul societăţii din Iaşi, a fost arestat aseară de magistraţii Curţii de Apel pentru săvârşirea unor infracţiuni la Legea siguranţei naţionale.

Suspicioşii care au vrut să afle pas cu pas ce face soţul sau soţia, partenerii de afaceri sau angajaţii au scos din buzunar 2.400 de lei. Banii erau plătiţi pentru softul comercializat de firma ieşeană Xspy, cu ajutorul căruia puteau să intercepteze apelurile telefonice, SMS-urile sau puteau transforma mobilul victimei într-un dispozitiv pentru captarea şi transmiterea convorbirilor ambientale.

Program importat din Asia
După ce clienţii comandau programul, administratorul le trimitea prin e-mail un cod de activare. Dacă cei interesaţi nu se descurcau, îi trimiteau telefoanele şi softul era instalat la Iaşi, doar pe mobile cu abonament, care să aibă disponibile şi funcţia GPRS. Procurorii susţin că programul, care era importat din Asia, era performant şi nedetectabil. Administratorul şi-ar fi primit banii atât prin Poştă, cât şi prin transferuri bancare, iar ulterior emitea factură. Pentru a-şi atrage clienţii, firma ieşenă a avut în luna aprilie şi promoţii, oferind alături de soft şi un telefon căruia îi erau dezactivate microfonul şi sunetele tastelor.


„Inculpaţii şi învinuiţii au accesat în mod neautorizat telefonul victimelor, atât în momentul instalării softului, cât şi ulterior, cu ocazia transmiterii datelor conţinute pe telefonul ţintă ori capturate de acesta. Datele au fost transmise pe contul online deschis cu ocazia primirii ID-ului şi codului de acces, precum şi pe telefonul setat pentru interceptarea şi primirea rapoartelor de activitate a telefonului ţintă“
, a precizat Iulia Diaconu, procuror-şef DIICOT Iaşi. Marian Abutoaiei, patronul Xspy, Anda Truşcă, director al unei firme din Bucureşti, Vasile Filip, directorul unei firme din Bacău şi Najub Baaddi au fost duşi ieri la Curtea de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiuni la Legea siguranţei naţionale.

Un singur arestat
Doar patronul firmei ieşene a fost arestat pentru 29 de zile. Restul, care au cumpărat softul, nu au voie să părăsească ţara. Alte şase persoane sunt cercetate  pentru aceleaşi infracţiuni. Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au decis ieri seară să nu o aresteze pe Camelia Bernic, cumnata fostului decan al Baroului Iaşi, Carmen Bernic, care este cercetată într-un dosar similar.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite