Iaşi:Portret/ Nicoleta Marinescu aduce informaţia digitală în biblioteci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Marinescu
Nicoleta Marinescu

Ieşeanca şi-a dedicat activitatea pentru formarea specialiştilor în info-documentare.

Deşi are un Curriculum Vitae impresionant de 15 pagini, Nicoleta Marinescu descrie cu multă modestie modul în care încearcă să modernizeze şi să adapteze activitatea bibliotecilor din Iaşi la cerinţele societăţii actuale. Ieşeanca este unul dintre cei şapte evaluatori europeni în info-documentare. A publicat 11 cărţi, 25 de articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, a coordonat peste 50 de comunicări, conferinţe, fiind premiată şi membră într-o serie de asociaţii. „Crezul meu în viaţă, după o zicală a evreilor din Dorohoi a fost «Eşti foarte bun, dar la fel de bun ca tine mai este cineva»“, ne-a spus ieşeanca.


A înfiinţat două biblioteci


Prin cursurile pe care le susţine la Casa Corpului Didactic din Iaşi, evaluatorul predă modul în care bibliotecarii pot obţine certificarea europeană pentru ca activitatea lor să fie la standarde ridicate. „Acum vorbim de neo-bibliotecarii. Ei se ocupă de gestionarea informaţiei de pe suport electronic şi au nevoie de alte competenţe. Acum trebuie pus accentul pe formarea continuă şi pe o mobilitate mult mai mare“, a spus Nicoleta Marinescu.


Ieşeanca este de părere că bibliotecarii au acum mai multe surse de informare şi trebuie să se adapteze nevoilor cititorilor. „Mediul informatic a cunoscut o dezvoltare fără precedent: cartea electronică, fotografii digitale, televiziune digitală, programe de socializare care se impun din ce în ce mai mult. Misiunea specialistului din info-documentare a rămas aceeaşi, doar activitatea s-a diversificat:  a căuta, a prelucra, a produce, a difuza informaţie“, a spus specialistul. Nicoleta Marinescu a înfiinţat în satul Gârbeşti din judeţul Iaşi o bibliotecă cu  424 de cărţi, 193 de discuri  cu piese de teatru, poveşti, recitaluri de poezie, muzică populară şi uşoară şi 40 de jocuri. „Am pus bazele unei biblioteci în primul Centru social «Sf. Parascheva» de pe lângă biserica satului Parpaniţa, din judeţul Vaslui“, a spus Marinescu.


Ultimul proiect, un jurnal personal


Cu o bibliotecă de 10.000 de volume, ieşeanca lucrează acum la un jurnal inspirat din viaţa personală, care va povesti întâmplări, amintiri şi locuri vizitate. „Fac parte dintr-o veche familie moldovenească cu institutori, cadre didactice şi preoţi care au păstrat şi scris despre locuri şi aşa cum au fost de-a lungul anilor. Lucrez acum la o culegere de crochiuri inspirate din viaţa de familie. Cele peste 2.000 de pagini de jurnal personal vor deveni surse de noi scrieri“, a mai spus ieşeanca.

întrebări şi răspunsuri


Care este importanţa bibliotecilor?
Bibliotecile sunt instituţii-cheie pentru accesul la informaţii şi pentru integrarea socială, iar bibliotecarii sunt cea mai bună interfaţă între cetăţeni şi informaţie.
Cât de importantă este certificarea europeană a acestei meserii?
Posibilitatea practicării profesiei în orice ţară din UE. La ora Internetului, competenţele specialiştilor din info-documentare trebuie să fie aceleaşi. În acest domeniu ne întâlnim cu meserii care nu se regăsesc în tradiţionalele organigrame: supraveghetor informaţional, broker de informaţii, animator de forum, cyberbibliotecar, navigator pe Internet, manager de informaţie.

ce-i place
„Apreciez oamenii care au curajul să-şi recunoască greşelile şi cei care au demnitate. Îmi plac persoanele informate şi care ştiu să trieze informaţiile, oamenii cu care poţi comunica, chiar dacă nu împărtăşesc acelaşi punct de vedere“, spune femeia.

ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna, dezinformarea şi acele persoane care obţin foloase şi avantaje facile“, afirmă Nicoleta Marinescu.

profil
născută. 2 iunie 1950, în Dorohoi, judeţul Botoşani.
studii. Facultatea de Filologie din Iaşi.
familie. Are un copil.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite