INTERVIU Irina Dorneanu: „Mi-am sacrificat tot timpul pentru canotaj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Dorneanu speră să ridice drapelul României şi la Olimpiada de la Londra
Irina Dorneanu speră să ridice drapelul României şi la Olimpiada de la Londra

Ieşeanca Irina Dorneanu, membră în lotul de canotaj al României, este una dintre cele mai promiţătoare sportive din ţară. La doar 21 de ani, se poate lăuda cu mai multe performanţe internaţionale, printre care şi un titlu de campioană europeană obţinut în septembrie. 

Irina face parte din lotul României de canotaj care va fi prezent la Jocurile Olimpice de Vară de anul viitor, de la Londra.


„ADS“: La ce vârstă ai început să practici sportul?
Irina Dorneanu: La vârsta de 15 ani am fost selecţionată de CSM Iaşi. Am fost aleasă de antrenorii de acolo în urma unei selecţii care a avut loc la şcoala din Suceava în care eu învăţam.

Ce te-a făcut să te îndrepţi către canotaj?
La momentul respectiv nu ştiam exact ce înseamnă acest sport. Iniţial, totul a pornit de la o curiozitate. Odată cu trecerea timpului, după ce am început să învăţ tainele canotajului, a devenit o plăcere şi un mod de viaţă.

Ce sacrificii a trebuit să faci pentru a face performanţă în acest sport?
Sacrificiul major a fost plecarea de acasă, de lângă familie şi prieteni. Nu am mai putut să-i văd în fiecare zi, în condiţiile în care eram la o vârstă destul de fragedă la momentul respectiv. Pentru a face performanţă în canotaj mi-am sacrificat tot timpul. N-am mai avut vacanţe, a trebuit să renunţ la ieşirile cu prietenii sau să-mi petrec sărbătorile departe de cei dragi. 

Câte ore te antrenezi pe zi?
Într-o zi obişnuită ajung şi până la şase ore de antrenament. Avem pregătire de 20 de kilometri în apă, combinată cu 10 kilometri de alergări. După ce termin aceste două etape de antrenament, merg în sală pentru un circuit de forţă.

Ai un program de antrenament diferit faţă de ceilalţi canotori?
Programul de pregătire este acelaşi pentru toţi sportivii din lotul olimpic din care fac parte.

Ai o carieră promiţătoare în faţă. Care e obiectivul maxim la care aspiri?
Ţinta mea este să obţin o medalie de aur la Olimpiada de anul viitor de la Londra.  O medalie la Olimpiadă este ţelul oricărui sportiv de performanţă şi pentru mine ar însemna un vis împlinit. Îmi doresc ca după asta să obţin cât mai multe participări la campionatele europene şi mondiale care vor urma după acest eveniment.

Vei mai participa la alte competiţii înainte de Olimpiadă?
După această mică vacanţă voi începe pregătirile pentru Olimpiadă. Vor mai fi doar competiţii interne până atunci.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite